Kraj za SUS 2035? Nije zapisano u kamenu

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 20:32

"Kraj za SUS 2035? Nije zapisano u kamenu"

Plan EU je da se 2026. godine prvo napravi analiza pa da se vidi šta je izvodljivo, a šta ne. Shodno tome, šef Mercedesa se zalaže za takozvanu objektivnu diskusiju.

Od 2035. godine u Evropskoj uniji neće biti dozvoljeno da se prodaju novi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Odnosno, za sada je tako, ali poslednja dešavanja na evropskim tržištima su nova realnost i bude sumnju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Mercedes je ranije čak najavio da neće uključivati nove benzinske ili dizel motore u svoju gamu od 2030. godine. Međutim, domaće tržište se sada drastično promenilo. Ekološki bonus u Nemačkoj je ukinut, a prodaja električnih automobila je u padu.

O ovome razmišlja i šef Mercedesa Ola Kelenius. U intervjuu za Die Zeit, Kalenius je objasnio da se podrazumeva da će kupci Mercedesa i dalje moći da kupe vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem nakon 2030. godine.

On kaže da Mercedes u ovoj deceniji želi da postavi temelje za električni portfolio u svim klasama vozila, ali sada više nema govora o prestanku proizvodnje automobila na dizel i benzin, odnosno hibrida.

"Naš asortiman proizvoda je u osnovi zasnovan na zahtevima kupaca i uvek će biti na vrhuncu tehnologije – to uključuje i motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Tu su i plug-in hibridi čija je baterija dovoljna za svakodnevni život bez izduvnih gasova i gde možete koristiti motor sa unutrašnjim sagorevanjem za duga vikend putovanja", naglašava čelnik Mercedesa.

S obzirom na pad prodaje električnih automobila i iznenadni kraj državnog finansiranja, Kelenius je samokritičan: "Možda je u celoj industriji bilo previše optimizma, sada je više realizma".

Kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem u 2035. više nije zapisan u kamenu za Kelenijusa.

"Plan EU je da 2026. godine prvo napravimo analizu pa da vidimo šta je izvodljivo, a šta ne. Shodno tome, šef Mercedesa se zalaže za takozvanu objektivnu diskusiju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Kraj za SUS 2035? Nije zapisano u kamenu"

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024

Plan EU je da se 2026. godine prvo napravi analiza pa da se vidi šta je izvodljivo, a šta ne. Shodno tome, šef Mercedesa se zalaže za takozvanu objektivnu diskusiju...Od 2035. godine u Evropskoj uniji neće biti dozvoljeno da se prodaju novi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Odnosno,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.