Kako će Britanija izaći iz EU za godinu dana

Izvor: B92, 29.Mar.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će Britanija izaći iz EU za godinu dana

Reč je o navodno presudnom dogovoru, ali očekuju se problemi sa Škotskom i Irskom.

Evropska unija i Velika Britanija su se u "velikoj meri" dogovorile o narednim koracima do konačnog izlaska Britanije iz EU 29. marta 2019. godine.

Pregovarači Mišel Barnije i Dejvid Dejvis su izjavili da je reč o "presudnom koraku" u procesu urednog povlačenja, koga u Britaniji zovu period primene. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Međutim, problem Severne Irske tek treba da se reši.

Sem toga, škotski ribari su besni jer Britanija više neće odlučivati o kvotama i pristupu ribarskim vodama.

Dejvis, koji je državni sekretar za Bregzit, izjavio je da je dogovor o tranziciji sa obe strane uslovljen usvajanjem konačnog sporazuma o povlačenju i da je njime trasiran put za trajno utvrđivanje budućih odnosi Britanije sa EU.

Barnije je potvrdio da je reč o "presudnom koraku", ali je dodao da "to još nije kraj puta".

Glavne tačke dogovora su:

Ostalo je nerešeno i pitanje nadležnosti Evropskog suda pravde nakon prelaznog perioda. Sporazum jasno kaže da će sud imati nadležnost tokom tranzicije, što je već trn u oku mnogih konzervativnih poslanika.

EU i Britanija se nadaju da će usvajanjem prelaznog sporazuma biti stvoreni uslovi da se pronađe trajno rešenje za buduće britansko-evropske odnose i da će sporazum biti potpisan na jesen kako bi mogao da bude ratifikovan u martu sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.