Javnost zna kako da zbliži Rusiju i EU

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2011, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javnost zna kako da zbliži Rusiju i EU

30.06.2011. -

Odnosi Rusije i EU razvijaju se zahvaljujući ne samo državnim poslenicima, već i običnim građanima. Doprinos društva zbližavanju države razmatran je ovih dana na seminaru u Briselu. Tamo su se sastali predstavnici Društvene komore Rusije i Evropskog socijalno-ekonomskog komiteta.

Takvi saminari postali su već tradicionalni. Društvena komora Rusije odgovara za vezu građanskog društva sa vlastima. A Evropski socijalno-ekonomski komitet struktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je u sastavu EU, preko koje prolaze skoro svih nacrti zakona koji zatim stižu na utvrđivanje u Evrospku komisiju ili Evropski parlament. Njegovi članovi izražavaju interese raznih društvenih slojeva evropskih zemalja: ovde su i biznismeni, i rukovodioci sindikata i predstavnici društvenih organizacija.

„Javni" seminar u Briselu se odvija već po četvrti put, rekao je za Glas Rusije član Društvene komore Aleksandar Sokolov.

Ovog puta je stavljen akcenat na dva aspekta: pitanja interkulturalnog dijaloga, migracije i ekonomije. To je aktualni problem i za našu zemlju i za zemlje članice EU. Rusku delegaciju predvodi rukovodilac Društvene komore, akademik Jevgenij Pavlovič Velihov. Prisutno je 12 članova komore, koji se bave pitanjima vezanim za građansko društvo, za dijalog kultura i ekologiju. Najvažniji momenat u kojem smo postigli dogovor je to da se bratimo Evropskoj komisiji i vladi RF kako bi institucije građanskog društva bile tešnje uključene u pregovore koji se trenutno vode između EU i RF o sklapanju novog Sporazuma o partnerstvu i saradnji.

U svom obraćanju učesnici seminara su istakli tačke koje po njihovom mišljenju obavezno treba da postanu deo novog Sporazuma. To je između ostalog ukidanje viznog režima između Rusije i zemalja EU. Druge tačke se tiču osiguranja prava građana Rusije i Evrope, nezavisno od njihove etničke i religiozne pripadnosti.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.