JEREMIĆ: NEZAVISNO KOSOVO NE PRIZNAJEMO

Izvor: Kurir, 09.Jul.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEREMIĆ: NEZAVISNO KOSOVO NE PRIZNAJEMO

BERLIN - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, u intervjuu nemačkom listu Tagesšpigel, rekao je da Srbija u 2012. očekuje pristupne razgovore sa Evropskom unijom (EU) i naveo da Beograd neće priznati nezavisnost Kosova.

"Konkretno, nadamo se da će Evropska komisija državama članicama u oktobru preporučiti da se Srbiji dodeli status kandidata i odrediti konkretan datum za početak pristupnih razgovora u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sledećoj godini", rekao je Jeremić na pitanje o očekivanjima u Srbiji posle hapšenja Ratka Mladića, čime je "Srbija je ispunila jedan važan uslov za dalje približavanje EU".

Jeremić je ocenio da bi to, takođe, "bio jedan signal kontinuiteta za ceo region" i da ne bi bilo dobro, kada bi integracija zapadnog Balkana bila zakočena. "To je najbolji put da bi se dugoročno obezbedila stabilnost", izjavio je Jeremić.

Na ocenu lista da Srbija čeka na datum za početak pregovora o pristupanju EU i na pitanje da li je EU, potresana krizom, uopšte još atraktivna, Jeremić je odgovorio da jeste. "Naravno da jeste i smisleno je prilagoditi svoje zakone i pravila standardima svoga okruženja. Svi mi živimo u Evropi. Samo se tako može zapadni Balkan privredno razvijati i privlačiti investicije", rekao je šef srpske diplomatije.

Na ocenu lista da "slučaj Mladić, koji se sakrivao 16 godina, pokazuje da stare 'klike' iz Miloševićeve ere još funkcionišu, Jeremić je rekao da su rezultati saradnje Beograda sa Hagom pokazali da je Srbija odlučna da ispunjava svoje međunarodne obaveze.

"Mi ostajemo pri tome, jer Srbija je pravna država", naglasio je Jeremić, koji je, povodom tvrdnji o starim strukturama, koje, izgleda, imaju veliki uticaj na politiku i privredu u Srbiji, rekao da je to sve mit i da je "proteklih godina Srbija postigla veliki napredak u borbi protiv organizovanog kriminala".

Povodom ocene ovog nemačkog dnevnika da je, uprkos svim uspesima, bez rešenja kosovskog pitanja, članstvo Srbije u EU teško zamislivo, Jeremić je rekao da je to problem koji se ne rešava "preko noći".

On je ukazao da Beograd, uz posredovanja EU, od marta vodi dijalog sa Prištinom o tehničkim pitanjima bitnim za svakodnevni suživot građana.

"To je korak u pravom smeru, a da se pitanje statusa Kosova ne prejudicira", rekao je Jeremić, naglasivši da Srbija "neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova". On je, takođe, rekao da je Beograd čvrsto opredeljen za dijalog sa Prištinom i izrazio nadu se da će on na kraju rezultirati kompromisom koji će biti prihvatljiv za obe strane.

Upitan da li bi mogao reći da su se odnosi sa Prištinom popravili, Jeremić je odgovorio da su oni u najmanju ruku stabilni i da obe strane teže da se život ljudi olakša. "Ipak, ima još puno toga da se razradi", rekao je Jeremić, navodeći pitanje ratnih zločina počinjenih i nad Srbima.

Tanjug

O trgovini organima

Na pitanje lista o izveštaju Saveta Evrope o ubistvima koje je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) počinila nad srpskim zatvorenicima, čiji su organi prodavani, Jeremić je odgovorio da je to, bez sumnje, jedan od najužasnijih ratnih zločina uopšte.

Uz pitanje zašto ne postoji nikakva odluka SB UN da se to istraži, list dodaje da čovek može steći utisak da su tu posredi dvostruki aršini.

"Uzrok tome možda bi mogao da bude to što su pojedini visoki funkcioneri vlade u Prištini bili umešani u zločine i što bi oficijelna istraga mogla da dovede u nezgodnu poziciju one članice SB UN koje su priznale Kosovo", primetio je Jeremić.

''Mi ćemo se, u svakom slučaju, i dalje boriti da istraga u toj stvari ide dalje i apelujemo na fer stav međunarodne zajednice, rekao je šef srpske diplomatije.

Istorijska krađa manastira

Jeremić je upozorio da postoje postupci koji su kontraproduktivni, navodeći da je Priština, nedavno, pokušala da srpsko-pravoslavni manastiri i crkve na teritoriji Kosova i Metohije u Unesku budu upisani kao kosovsko kulturno nasleđe.

''To je jedna vrsta istorijske krađe. Pri tome su mnoge pravoslavne crkve i manastiri zapaljeni 2004. godine u nasilju kosovskih Albanaca'', podsetio je Jeremić, označivši ceo taj postupak bizarnim.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.