Ivanović traži istragu o ponašanju Policije Kosova

Izvor: S media, 02.Jul.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović traži istragu o ponašanju Policije Kosova

Oliver Ivanović traži da se istraži ponašanje pripadnika Policije Kosova koji su prisustvovali proslavi Vidovdana na Gazimestanu i pritom uhapsili petoricu Srba. O je istakao da su kosovski policajci prekomerno upotrebili silu prilikom njihovog hapšenja.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović zatražio je od Euleksa da sprovede istragu o ponašanju pripadnika specijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jedinica Policije Kosova tokom hapšenja Srba koji su prisustvovali proslavi Vidovdana na Gazimestanu.

Ivanović je u izjavi za agenciju Beta zatražio od misije EU da se preispita i reagovanje Policije Kosova kada su, na povratku sa Gazimestana, kamenjem gadjani autobusi sa učesnicima manifestacije.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju je rekao da kosovska policija pokušava da "zataška slučaj kamenovanja autobusa u naselju Bošnjačka mahala u južnom delu Kosovske Mitrovice kada su povredjeni Srbi koji su se vraćali sa Gazimestana".

- Na snimcima i fotografijama koje sam pregledao, s druge strane, vidi se da mladići (Srbi) koji su uhapšeni na Gazimestanu nisu pružali otpor i nisu ni na koji način provocirali policiju, rekao je Ivanović.

Krasnići: Istraživanje Martijevih navoda do kraja jula

Istraga o trgovini organima pod okriljem UN

Patrijarh: Učinimo sve da Kosovo i Metohija ostane srpsko

Dodao je da su kosovski policajci prekomerno upotrebili silu prilikom hapšenja učesnika proslave na Gazimestanu.

- Nedopustivo je bilo i to da policija dva kilometra pre ulaska u Mitrovicu prestane da prati konvoj sa Srbima, rekao je Ivanović i dodao "da činjenica da su se posle kamenovanja autobusa pojavili policajci ne dokazuje da su oni obavili svoj posao".

Državni sekretar je istakao da ima mnogo fotografija i televizijskih snimaka sa Gazimestana i iz Kosovske Mitrovice, ali da su neprofesionalnost i pritisak na medije "bili odlučujući da javnost to ne vidi".

Ivanović je najavio da će početkom naredne sedmice u Kosovsku Mitrovicu doći roditelji uhapšenih mladića.

To je bio povod da Ivanović razgovara sa predstavnicima Euleksa i pregleda snimke Kosovske televizije, Koha televizije i Klan-Kosova, kao i fotografije koje, kako je rekao, svedoče o prekomernoj i nepotrebnoj upotrebi sile.

Kosovska policija je 28. juna privela petoricu Srba koji su, kako je navela policija, po povratku sa Gazimestana, kamenjem napali policajce.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.