Istoričar: Rehabilitacija Mihailovića evropska obaveza

Izvor: Blic, 22.Nov.2012, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istoričar: Rehabilitacija Mihailovića evropska obaveza

Rehabilitacija đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića ne bi omela Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, već je naša evropska obaveza da se suočimo sa posledicama komunističke diktature, izjavio je danas u beogradskom Višim sudu istoričar Kosta Nikolić u nastavku postupka za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini (JVO).

- Smatram da Mihailović treba da bude rehabilitovan jer to ne bi smetalo da Srbija uđe u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropsku uniju. Čak suprotno jer se rezolucijama Saveta Evrope govori da Srbija mora da se suoči sa posledicama komunističkog totalitarnog režima i vladavine Josipa Broza Tita - rekao je Nikolić, koji je član Komisije za otkrivanje tajnih grobnica u kojima su žrtve komunističkog režima.

Govoreći o montiranom procesu protiv Mihailovića, tokom koga ga je komunistički sud osudio, Nikolić je ukazao da komandant JVO-a nije osuđen zbog ratnih zločina već da je izdao NOB.

Prema njegovim rečima, od 15 tačaka optužnice komunistički sud je Mihailovića osudio po osam tačaka, dok je sedam otpalo.

- Nije osuđen kao ratni zločinac, izdajnik srpskog naroda, već kao izdajnik NOB i zbog navodne saradnje s Nemcima. Mihailović je osuđen zbog parola poput “Nije vreme za ustanak”, a koje su se odnosile na nemačku politiku da se za ubistvo jednog Nemca ubija 100 srpskih civila - ukazao je Nikolić. On je napomenuo da je Mihailović hteo da zaštiti narod, kao i da je osuđen zbog parole “Jako srpstvo, jaka Jugoslavija”

- Optužba ga je teretila i za saradnju sa Stepincem, Pavelićem i Musolinijem, podmećući falsifikovana pisma – ukazao je Nikolić. On je podsetio da je istoriska nauka utvrdila da su komunisti iskoristili Mihailovićev potpis u zaplenjenoj dokumentaciji i tako falsifikovali navodna pisma.

- Mihailović nikada nije sarađivao sa Nemcima. On je 1941, kao legalni predstavnik jugoslovenske vojske odbio da se preda zajedno sa svim svojim snagama – podsetio je Nikolić.

Datum smrti - 31. jul 1946.

Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je prošle sedmice Mihailovića mrtvim, a kao datum njegove smrti odredio je 31. jul 1946. godine. Međutim, podnosioci zahteva za rehabilitaciju i utvrđivanje smrti nisu zadovoljni tom odlukom jer dovodi u sumnju činjenicu da je tajno ubijen 17. jula 1946, i izjavili su žalbu. Državna komisija je ranije utvrdla da je Mihajlović tajno ubijen posle montiranog sudskog postupka dva dana po donošenju sporne presude, i pre rešenja o njegovoj žalbi 17. jula 1946. kao državni neprijatelj “broj jedan” na Adi Ciganliji.

Tokom postupka istoričari su dostavili brojne dokaze da je suđenje Mihailoviću bilo montirano. Među njima izveštaj tajne britanske službe iz Drugog svetskog rata “SOE” u kome se navodi da je đeneral Mihailović bio “patriota, čovek velike snage i sposobnosti”, kao i da “nema dokaza da je bio kolaboracionista sa Nemcima, Italijanima ni sa vladom Milana Nedića”.

Dostavljeno je pismo Miloša Minića, koji je bio tužilac Mihailoviću, ali i šef Ozne za Beograd, upućeno vrhu Komunističke partije Jugoslavije 1945. U pismu se između ostalog navodi “naša partija rukovodi javnim tužilaštvom, tako i Oznom i svim drugim državnim institucijama”.

Među dokazima je i zapisnik sa sednice Politbiroa CK KPJ, na kojoj je bila jedna od tačaka dnevnog reda suđenje Mihailoviću. Vidi se da je bio prisutan tadašnji politički i vojni vrh, koji je odlučivao o tom suđenju. Sačuvana je i prepiska Milovana Đilasa i Aleksandra Rankovića, kada je delegacija predvođena Josipom Brozom bila u poseti Moskvi. Ta prepiska takođe potvrđuje da je suđenje Mihailoviću bilo montirano.

Istoričari su ukazali da je optužnica dugo skrivana od Mihailovića i njegove odbrane, kao i da su čak zapisnici sa suđenje falsifikovani na štetu Mihailovića. Komandant JVO-a je posle rata dobio najveća odlikovanja SAD-a i Francuske zbog zasluga u borbi protiv nacista.

Tokom postupka, ispred zgrade suda su se okupili pristalice i protivnici rehabilitacije đenerala Mihailovića, a među prvima je bio i lider Obraza Mladen Obradović.

Povezane vesti: Rehabilitacija Draže Mihailovića: Svedočio istoričar Dimitrijević Draža Mihailović posthumno dobija privremenog staraoca Sud proglašava Dražu Mihailovića mrtvim Britanci dokazuju da je suđenje Draži montirano Počeo postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.