Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranske vlasti upozorile na posledice odluke EU

Iranske vlasti upozorile su Berlin, London i Pariz o posledicama njihove odluke pokretanja mehanizma protiv Irana zbog nepoštovanja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu.

"Naravno, ako Evropljani žele da zloupotrebe (tu proceduru), treba takođe da budu spremni na posledice o kojima su već obavešteni", saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tri evropske zemlje koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potpisale međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana - Francuska, Velika Britanija i Nemačka, pokrenule su mehanizam reševanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su ranije danas šefovi diplomatija tri zemlje.

Pokretanje mehanizma rešavanja spora, kojim je Pariz pretio nekoliko nedelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu. Evropljani ipak ne žele da "žure na prelazak" na sankcije, već da izvrše pritisak na Iran kako bi opstao nuklearni sporazum postignut 2015. godine, a iz kojeg su SAD jednostrano istupile pre više od godinu dana.

Oni su izrazili nadu da će se Iran vratiti "potpunom poštovanju" obaveza prema nuklearnom sporazumu. Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   London

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.