Francuska, Velika Britanija i Nemačka pokreću mehanizam za spor zbog Irana

Izvor: B92, 14.Jan.2020, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, Velika Britanija i Nemačka pokreću mehanizam za spor zbog Irana

Francuska, VB i Nemačka planiraju da pokrenu mehanizam za rešavanje sporova u okviru Iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je Teheran ponovo prekršio.

Lideri tri države navode u saopštenju da su ostavljeni bez izbora, s obzirom na iranske akcije, ali da danas registruju zabrinutost da Iran ne ispunjava svoje obaveze, preneo je AP.

Grupa kaže da je uputila ovo pitanje Zajedničkoj komisiji u skladu sa Mehanizmom za rešavanje sporova, kako je navedeno u nuklearnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumu.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je u izjavi da tri evropske zemlje više ne mogu ostaviti po strani rastuća iranska kršenja nuklearnog sporazuma bez odgovora.

"Naš cilj je jasan: želimo da sacuvamo sporazum i dodjemo do diplomatskog rešenja u okviru sporazuma", rekao je Mas i dodao:

"Rešavaćemo to zajedno sa svim partnerima u sporazumu". "Pozivamo Iran da konstruktivno učestvuje u pregovaračkom procesu koji sada počinje'', istakao je Mas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.