Han: Predložio sam rešenje za trgovinski spor, očekujem odgovor Vučića i Tačija

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Predložio sam rešenje za trgovinski spor, očekujem odgovor Vučića i Tačija

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova.

Han je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 rekao da je u Davosu razgovarao s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i da ih je detaljno upoznao sa svojim predlogom.

"Podneo sam predlog prema kome bismo se zajedno pozabavili svim relevantnim trgovinskim pitanjima koja se tiču Srbije i Kosova. Spreman sam da predvodim takav razgovor i to bi bio temelj za pretpostavku da je moguć povratak za sto sa (visokom predstavnicom) Federikom Mogerini i nastavak dijaloga", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da Vučić i Tači shvataju njegov predlog i da u narednih nekoliko dana očekuje njihov pozitivan odgovor.

"Razumeju da Kosovo i Srbija za sto svakako moraju da sednu kako bi ove trgovinske, nazovimo ih iritacijama, jednostavno pospremili, da je to temeljni uslov za nastavak konkretnih razgovora i konkretnog dijaloga. Jer Srbija, što je savršeno razumljivo, kaže - ako to ne rešimo, ne možemo dalje ni o čemu da razgovaramo. Ali i s kosovske strane postoje tzv. 'trgovinske iritacije', koje treba adresirati i koje ja svakako nameravam da adresiram", rekao je Han.

On je dodao da veruje da se problem može rešiti i da se "dijalog Srbije i Kosova može nastaviti do kraja godine".

Evropski komesar je rekao da je blizu rešenja pitanja spora Grčke i Makedonije i da je i "odnos Srbije i Kosova napredovao",

"Bilo je događaja u proteklih nekoliko nedelja koji su u prošlosti dovodili do toga da bi i jedni i drugi posegnuli za oružjem. Danas predsednici tih država posežu za telefonom i zovu jedni druge. To su neki pozitivni pomaci kada promatramo duži vremenski period", rekao je Han.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: Verujem da će biti nađeno rešenje za Srbiju u vezi s čelikom

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je da je Evropska unija morala da zaštiti svoje tržište od nesrazmernog uvoza čelika, ali da veruje da će biti nađeno rešenje za Srbiju..."Nama je bitno da utvrdimo da se ne radi zapravo o prikrivenom uvozu kineskog čelika u EU kroz treće zemlje,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.