Vesti

0

Han: Predložio sam rešenje za trgovinski spor, očekujem odgovor Vučića i Tačija

Autor: AP

Izvor: Beta

Han: Predložio sam rešenje za trgovinski spor, očekujem odgovor Vučića i Tačija

Izvor: Foto: PrtScn

Han je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 rekao da je u Davosu razgovarao s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem i da ih je detaljno upoznao sa svojim predlogom.

"Podneo sam predlog prema kome bismo se zajedno pozabavili svim relevantnim trgovinskim pitanjima koja se tiču Srbije i Kosova. Spreman sam da predvodim takav razgovor i to bi bio temelj za pretpostavku da je moguć povratak za sto sa (visokom predstavnicom) Federikom Mogerini i nastavak dijaloga", rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da Vučić i Tači shvataju njegov predlog i da u narednih nekoliko dana očekuje njihov pozitivan odgovor.

"Razumeju da Kosovo i Srbija za sto svakako moraju da sednu kako bi ove trgovinske, nazovimo ih iritacijama, jednostavno pospremili, da je to temeljni uslov za nastavak konkretnih razgovora i konkretnog dijaloga. Jer Srbija, što je savršeno razumljivo, kaže - ako to ne rešimo, ne možemo dalje ni o čemu da razgovaramo. Ali i s kosovske strane postoje tzv. 'trgovinske iritacije', koje treba adresirati i koje ja svakako nameravam da adresiram", rekao je Han.

On je dodao da veruje da se problem može rešiti i da se "dijalog Srbije i Kosova može nastaviti do kraja godine".

Evropski komesar je rekao da je blizu rešenja pitanja spora Grčke i Makedonije i da je i "odnos Srbije i Kosova napredovao",

"Bilo je događaja u proteklih nekoliko nedelja koji su u prošlosti dovodili do toga da bi i jedni i drugi posegnuli za oružjem. Danas predsednici tih država posežu za telefonom i zovu jedni druge. To su neki pozitivni pomaci kada promatramo duži vremenski period", rekao je Han.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR