HRVATI SE KRIJU IZA HANA! Štir za Telegraf: Evropski komesar je preneo jasne poruke Beogradu

Izvor: Telegraf.rs, 06.Dec.2016, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI SE KRIJU IZA HANA! Štir za Telegraf: Evropski komesar je preneo jasne poruke Beogradu

Iako su se u diplomatskim izvorima u Briselu, pojavile informacije da Hrvatska, ali i Bugarska, imaju dodatne zahteve u vezi otvaranja poglavlja 25 ( nauka i istraživanje) i 26 ( obrazovanje i kultura) u pregovorima Srbije i EU, hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir je samo kratko odgovorio da je komesar Han prilikom jučerašnje posete Beogradu preneo stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << EU.

Na pitanje Telegrafa, da li Hrvatska ima zamerke u vezi sa otvaranjem poglavlja 25 i 26 u pregovorima Srbije i EU, šef hrvatske diplomatije rekao je da nema ništa da doda na jučerašnju izjavu komesara Hana.

- Mislim da je komesar Han juče u Beogradu govorio u ime svih država članica EU, naravno da smo se mi i pre toga čuli i usaglasili kakve će biti te poruke. On je sve vrlo jasno rekao i poslao jednu poruku ohrabrenja za ispunjavanje svih neophodnih reformi na putu Srbije ka EU – izjavio je ministar spoljnih poslova Hrvatske.

Foto: Milena Đorđević

Na naše ponovno pitanje, da li to znači da će se Hrvatska onda složiti sa otvaranjem pomenutih poglavlja, pošto je ranije tokom dana šef slovačke diplomatije za Telegraf potvrdio da je postignut konsenzus oko otvaranja poglavlja 5, Štir je kratko odgovorio:

- Nemam ništa da dodam onome što je komesar Han rekao u Beogradu –

Kada je pitanju postavljanje spomen ploče hrvatskim braniteljima u Jasenovcu, na kojoj je napisan ustaški pozdrav "Za dom spremni", Štir je samo birokratski odgovorio da je neophodno pronaći zakonsko rešenje kojim bi se država jasno ogradila od takvih simbola.

- Odbacujem sve pokušaje da se Hrvatska u svetlu "refašizacije". Jasno je da mi želimo svako pitanje simbola, koje se može povezati sa totalitarističkim režimima, uredimo kroz zakonsku inicijativu, koju je i premijer Plenković najavio. Do sada nismo imali takvu zakonsku inicijativu i zato se često u dnevno-političke svrhe koriste određen pojave. Mi želimo to da rešimo na tragu programa HDZ-a, koji jasno osuđuje i fašizam i nacizam i komunizam – rekao je Štir.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje novinarke hrvatskog javnog servisa, da prokomentariše izjave srpskih političara povodom 25. godišnjice odbrane Dubrovnika, mada nigde u srpskoj javnosti nije bilo takvih izjava, Štir je rekao da Hrvatska ima jasnu spoljnu politiku.

- Naš je interes da sve zemlje jugoistočne Evrope sprovedu sve neophodne reforme, to se očekuje i od Srbije na njenom putu ka EU. Mislim da su i poruke koje su naši saveznici dali povodom toga, kao i poruka komesara Hana, vrlo jasne oko toga. Hrvatska će uvek insistirati da se uvek ispune svi kriterijumi kroz taj proces učini jedan kvalitetan pomak u rešavanju svih tema i izgradnji nove arhitekture. Zato je potrebno da se sprovedu reforme u zemljama, koje su na putu ka EU - izjavio je šef hrvatske diplomatije.

Foto: Telegraf

Na insistiranje novinarke i pitanje, da li te poruke, koje srpski političari nisu ni izrekli, vidi kao zaoštravanje odnosa, Štir je kazao da je namera Hrvatske da stabilizuje prilike na jugoistoku Evrope.

- Mi nećemo reagovati i hvatati se za svaku udicu, već ćemo raditi na ispunjavanju tih ciljeva, koji su u interesu Hrvatske, a to je stabilno susedstvo - napomenuo je šef hrvatske diplomatije.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Podignuta "hrvatska rampa" Srbiji " Štir se poziva na Hana

Izvor: B92, 06.Dec.2016

Hrvatski šef diplomatije Davor Ivo Štir rekao je da Johanes Han u Beogradu nije govorio samo u ime Evropske komisije, nego svih država članica...Na novinarsko pitanje hoće li Srbija sledeće nedelje na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU, osim poglavlja 5 Javne nabavke, otvoriti i poglavlja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.