Fon der Lajen u posjeti Kijevu na Dan Evrope

Izvor: VOA, 09.Maj.2023, 16:14

Fon der Lajen u posjeti Kijevu na Dan Evrope

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je Ukrajinu kao "žilu kucavicu današnjih evropskih vrijednosti", tokom simbolične poosjete Kijevu, dok Rusija obilježava Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu. Posjeta fon der Lajen potvrdila je podršku Evropske unije Ukrajini, na dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin nadgledao vojnu paradu u Moskvi i tvrdio da je Zapad napao njegovu zemlju, dok bijesni rat u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je sa predsjednicom Evropske komisije razgovarao o odbrambenim pitanjima, sankcijama Rusiji i evropskoj integraciji Ukrajine. "Naši napori za ujedinjenu Evropu, bezbjednost i mir, moraju da budu snažni isto koliko i želja Rusije da uništi našu bezbjednost, našu slobodu, našu Evropu", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare. Takođe je ukazao na ruske vojne gubitke u Ukrajini, ističući da ruske snage nisu uspjele da osvoje istočni grad Bahmut prije Dana pobjede, na koji se u Rusiji slavi sovjetska pobjeda nad nacističkom Njemačkom. Bitka za Bahmut bijesni mjesecima. Moskva osvajanje tog grada vidi kao korak ka zauzimanju drugih gradova na istoku Ukrajine. Fon der Lajen je Kijev posjetila u trenutku kada EU obilježava Dan Evrope koji je Ukrajina usvojila kao svoj u ponedeljak, i time potvrdila riješenost da se pridruži zapadnim institucijama. Fon der Lajen, koja je u Kijev stigla nakon ruskih vazdušnih udara tokom večeri, pozdravila je odluku Zelenskog da proslavlja Dan Evrope. "Dobro je vratiti se u Kijev, gdje se svakodnevno brane vrijednosti koje poštujemo. Ukrajina je na prvim linijama fronta odbrane svega onoga što Evropljani cijene: naše slobode, naše demokratije, naše slobode misli i govora. Ukrajina se hrabro bori za evropske ideale koje danas proslavljamo", tvitovala je predsjednica Evropske komisije. Zelenski je rekao da očekuje da će Rusiji uskoro biti uveden 11. paket sankcija, ističući da bi trebalo da obuhvati snažne kaznene mjere ruskom atomskom sektoru. Takođe je naveo da očekuje da će na samitu EU u junu biti data pozitivna ocjena ukrajiinskog procesa integracija. "Naše vrijednosti, bezbjednost, dobrobit, sigurnost našeg kontinenta - sve to može da se u potpunosti realizuje za Evropu samo zajedno sa Ukrajinom", poručio je Zelenski.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Vladimir Putin,   Vojna parada,   Moskva

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parada za Dan pobjede u Moskvi u jeku novih ruskih napada na Ukrajinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Maj.2023

Satima uoči početka parade za Dan pobjede u Moskvi, Rusija je ispalila baraž raketa na Ukrajinu. Na obilježavanju Dana pobjede, Vladimir Putin je optužio zapad da želi "vidjeti pad Rusije". Za to vrijeme, u posjeti Kijevu boravi predsjednica Evropske Komisije Ursula Von der Leyen.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.