Ešton: EU nije nametala rešenja, nezavisnost nije pominjana

Izvor: Politika, 20.Dec.2013, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: EU nije nametala rešenja, nezavisnost nije pominjana

BRISEL –Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da, tokom dijaloga Beograda i Prištine, EU ni u jednom trenutku nije nametala rešenja, niti je pomenuto pitanje priznanja nezavisnosti Kosova.

„Da vas podsetim da Kosovo nisu priznale ni sve članice EU i ovo pitanje nije nikada bilo preduslov za dijalog, već normalizacija odnosa”, rekla je Ešton u četvrtak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na brifingu za strane novinare, preneo je Radio Slobodna Evropa iz Brisela.

Na pitanje novinara da li će obaveza Srbije biti da kada uđe u EU ima definisane granice sa Kosovo, uz iziskivanje rešenje „tog pitanja (priznanje Kosova)”, Ešton je navela da će se to pitanje rešavati u budućnosti.

„To pitanje treba rešavati u budućnosti. U Beogradu svakako očekuju da to (ulazak u EU) bude brže nego što ste pomenuli 8 -10 godina”, primetila je Ešton.

Visoka predstvanica EU navela je da „izuzetno ceni” obojicu premijera – Ivicu Dačića i Hašima Tačija „zbog spremnosti da se uključe u dijalog i posvete rešavanju veoma teških pitanja, poštujući sopstvene 'crvene', ali i 'crvene' linije druge strane”.

Ona je podsetila da su pojedini sastanci trajali veoma dugo, jer je trebalo usaglasiti pojedina pitanja do najsitnijih detalja.

„EU nije ni u jednom trenutku nametala rešenja. Mi smo im pomagali da postignu sporazum. Naša pomoć je bila tehnička i u pojedinim situacijama stručna. Veoma sam zadovoljna da je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će Srbija uskoro otpočeti pregovore”, rekla je Ešton.

Ona je naglasila da ima još mnogo toga da se uradi i da će dijalog biti nastavljen.

„Ponovo ćemo se sresti u januaru. Međutim, to što su dva premijera učinila omogućava izvesnu budućnost. Najvažnije u svemu tome je što će ljudi na severu Kosova živeti bolje i što će pomoći normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, istakla je Ešton.

Tanjug

objavljeno: 20.12.2013
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pregovori sa EU počinju 21. januara

Izvor: Politika, 20.Dec.2013

Angela Merkel: Zemlje članice prepoznale „izvanredan napredak u dijalogu Beograda i Prištine”. – Antonis Samaras zakazao pregovore istog dana kada i naredni sastanak Saveta ministara EU u Briselu..Od našeg specijalnog izveštača..Brisel – Početak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.