Edvard Kukan: Nemojte da pristajete na sve u pregovorima sa Evropskom unijom

Izvor: Politika, 23.Jan.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edvard Kukan: Nemojte da pristajete na sve u pregovorima sa Evropskom unijom

Predstavnici zemalja koje su u minulih deset godina ušle u EU preporučuju srpskim vlastima da jasno definišu interese Srbije i da se bore za njih

Od našeg specijalnog izveštača

Brisel – Iako u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji države kandidati ne mogu da biraju koje evropske standarde i pravne norme žele >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da primene već samo kada će biti spremne za to, predstavnici zemalja koje su minulih deset godina ušle u EU u razgovoru za „Politiku” preporučuju srpskim vlastima da jasno definišu šta su interesi Srbije i da se bore za njih u pregovorima.

Prema rečima Edvarda Kukana, evropskog parlamentarca koji je bio slovački ministar spoljnih poslova u vreme pregovora i učlanjenja Slovačke u EU, najvažnije je državu pripremiti za članstvo, dok je manje važno da li je to za pet ili sedam godina.

„Svaka zemlja se nalazi u drugačijoj situaciji. Kao ministar spoljnih poslova Slovačke prošao sam kroz sve faze pregovora o članstvu i za nas je najteže pregovaračko poglavlje bilo ono koje se odnose na zaštitu životne sredine. Zbog komunističkog režima, životna sredina u našoj zemlji bila je u katastrofalnom stanju i da bi postigli nivo EU morali smo da tražimo mnoga odlaganja rokova za primenu neophodnih pravnih normi. To je za nas bilo najteže”, kaže u razgovoru za „Politiku” Kukan.

On dodaje da mu se sviđa entuzijazam srpskih političara koji su pritom i realni, ali da će Srbija postati članica EU kada za to bude spremna i kada EU bude spremna za nju.

„Ne mislim da žalimo zbog bilo čega što je Slovačka prihvatila u pregovorima o članstvu, ali srpskom narodu poručujem: Ne pristajte na sve predloge koje ćete dobijati od Evropske komisije. Razmislite o njima, definišite sopstveni interes i borite se za njih! Ovi pregovori nisu nešto gde profesor u školi podučava đake koji moraju da ga slušaju. Ali, morate da budete stoprocentno sigurni da ono što tražite zaista i zaslužujete. To je veoma važno”, kaže Kukan i savetuje srpske vlasti da što jasnije u pregovorima definišu interese Srbije.

Na pitanje da li žali na nešto što je urađeno u toku pregovaračkog procesa, odrično odgovara i Meglena Kunevakoja je bila glavni pregovarač Bugarske četiri godine uoči učlanjenja zemlje u EU i potom prvi evropski komesar iz Bugarske.

„Suočavala sam se sa brojnim teškoćama, ali uspeli smo da postignemo najbolji mogući rezultat za našu zemlju”, kaže za „Politiku” Kuneva, osvrćući se na pregovore sa distance od sedam godina otkako je Bugarska ušla u EU.

Na pitanje šta su za nju bile najveće prepreke kao glavnog pregovarača – manjak političke volje ministara da sprovedu reforme ili administrativni kapaciteti države ili nešto drugo – Kuneva kaže da je to pre svega bilo vreme.

„Vreme nije bilo na našoj strani. Nama je izgleda ekstremno komplikovano da postignemo finansijska merila (za članstvo u EU). Ali, uspeli smo! Brzina reformi unutar Bugarske bila je veoma velika, čak iritirajuća za neke”, objašnjava Kuneva i dodaje da što država ima jaču administraciju, to će lakše proći kroz proces pregovora.

Uprkos tom uspehu, Bugarska i Rumunija danas su i dalje pod specijalnim monitoringom Evropske komisije zbog nedovoljno visokih standarda u pravosuđu i borbi protiv korupcije, pri čemu je u slučaju Bugarske pod specijalnom kontrolom i borba protiv organizovanog kriminala. Sedam godina od ulaska u EU, Bukurešt i Sofija i dalje, prema jučerašnjoj najnovijoj oceni komisije, imaju problem da korumpirane političare stave iza rešetaka. U izveštaju komisije se navode neki pozitivni koraci o pitanju reforme pravosuđa, ali nema nikakvih naznaka da će Bugarska i Rumunija izaći iz ovog specijalnog režima iako su punopravne članice EU.

Takav scenario neće moći da se dogodi Srbiji, jer je promenjen način pregovora sa budućim članicama tako da se sada već od početka pregovaračkog procesa insistira da prva otvore a poslednja zatvore pregovaračka poglavlja koja se tiču pravosuđa, ljudskih prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Međutim, Srbija zato ima politički uslov sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Kosovom čije ispunjavanje će, prema oceni nekadašnje glavne bugarske pregovaračice, biti presudno za ubrzanje pregovora.

„Ukoliko to prihvatite onda ćete moći da budete uporniji u traženju istog od svojih partnera”, kaže Kuneva.

Ekspert fondacije „Karnegi Evropa” i nekadašnji specijalni izaslanik EU za Balkan Štefan Lene kaže da je sasvim jasno da će EU nastaviti sa insistiranjem na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da oni ne žele da uvezu veliki teritorijalni spor u EU. U razgovoru za „Politiku” Lene kaže da je prerano reći kako će izgledati pravno obavezujući dokument o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, čije postizanje je uslov EU za kraj pregovora.

„Ne bih da spekulišem o tome šta će predstaviti taj sporazum, jer ima još nekoliko godina do toga i ko zna šta će se do tada dogoditi”, kaže Lene i dodaje da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i da se tokom godina postigne još veći napredak. „Bilo bi normalnije da se dijalog između dve strane nastavi direktno. EU je spremna da pomogne i nastaviće da pomaže, ali na osnovu svega što je postignuto, nadam se da će uloga EU u dijalogu biti sve skromnija.”

-------------------------------------------------------------------------------------

Ova vlada nije razočarala Brisel

Na pitanje da li misli da ova Vlada Srbije ima kapacitet da se bori za interese Srbije u pregovorima sa EU, Edvard Kukan ističe da je ova nova vlada iznenađenje za mnoge ovde u Briselu.

„Postojala je zabrinutost na početku njihovog mandata, zbog veoma dobro poznatih istorijskih podataka o ličnostima koje su u njoj, ali u evropskim institucijama je odlučeno da im se da prilika, ali da će biti procenjivani po tome šta govore i da li ispunjavaju rečeno. I zasad su radili sve što su rekli. Mi smo realistično optimistični i nadamo se da će tako nastaviti, jer do sada u Briselu ne postoji razočaranje (njihovim radom)”, kaže Kukan. „Mi razumemo kako je teško, ali iz ovog kratkog iskustva sa ovom srpskom vladom, verujemo da imaju kapacitet i političku volju da povedu Srbiju ka EU”.

Nenad Radičević

objavljeno: 23.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.