EU poziva Kosovo da odustane od ukidanja zakona o specijalnom sudu

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2018, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU poziva Kosovo da odustane od ukidanja zakona o specijalnom sudu

Kancelarija EU na Kosovu pozvala je danas poslanike kosovskog parlamenta da odustanu od inicijative za ukidanje zakona o specijalnom sudu za ratne zločine.

Inicijativa za ukidanje zakona o specijalnim većima i specijalnom tužilaštvu koju su pokrenula 43 poslanika kosovskog parlamenta izaziva ;veliku zabrinutost u EU i njenim zemljama članicama, saopšteno je iz kancelarije EU u Prištini.Svaki pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se opozove ili promeni mandat specijalnih veća ozbiljno bi narušio obavezu koju je Kosovo preuzelo još 2014. i ugrozio zajednički rad EU i Kosova u oblasti vladavine prava što bi štetno uticalo na odnose Kosova sa EU, navodi se u saopštenju.

EU apeluje na pokretače inicijative u parlamentu da je povuku i pozdravlja političke lidere, medije i civilno društvo koji su "podigli glas protiv te štetne inicijative u parlamentu".

Za napredak Kosova u pravcu integracije u EU, uključujući iskrene napore koje Kosovo ulaže kako bi se zajamčili demokratija, vladavina prava, ljudska prava i pomirenje danas treba više podrške nego ikada. Kosovski lideri moraju da drže Kosovo čvrsto na evropskoj agendi koju deli region Zapadnog Balkana, u skladu sa željama i očekivanjima naroda na Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Zakon o specijalnim sudu za ratne zločine na Kosovu usvojen je 2015. Sedište suda je u Hagu a nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.