EU: Izbori dobro organizovani, na severu primećena kršenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2021, 13:54

EU: Izbori dobro organizovani, na severu primećena kršenja

Šef posmatračke misije EU na nedavno održanim lokalnim izborima na KIM Lukas Mandl, izjavio je danas da su izbori Na Kosovu bili dobro organizovani, uz tvrdnje da su kršenja primećena uglavnom na severu Kosova, gde je, kako tvrdi, politička sloboda bila ograničena.

On je na konferenciji za novinare rekao da je misija posmatrača EU obišla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 400 biračkih mesta i da su primetili da je na pojedinim bilo potpomaganja glasova, a na nekima su se glasači pojavili sa isteklim dokumentima, prenosi Koha

"Bilo je slučajeva potpomaganja glasanja, u nekoliko slučajeva je zabeleženo da su birači imali istekla dokumenta. Uočili smo da je Srpska lista monopolizovala politički život Srba na Kosovu i kao što sam pomenuo, Misija EU je u razgovoru sa građanima saznala da je njima bilo prećeno i da su bili pod pritiskom od strane kandidata Srpske liste i njihovih aktivista", naveo je Mandl.

I Izvestilac EU za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel koja je takođe učestvovala na konferenciji za medije ocenila je protekle izbore apostrofirajući Kosovo kao primer u smislu demokratije, i kritikovala Srpsku listu, za koju je rekla da je suzila politički prostor za Srbe i izvršila pritisak tokom kampanje.

Ona je na konferenciji posmatračke misije EU u Prištini rekla da postoje optužbe da je Srpska lista naterala Srbe da glasaju za ovaj politički entitet, prenosi Koha.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Srpske liste Gorana Rakića da će napustiti kosovske institucije ako se ne formira ZSO, fon Kramon je kazala da je to pretnja glasačima i drugim kandidatima.

"To je velika pretnja glasačima i kandidatima koji nisu iz Srpske liste. To smo čuli od sagovornika na severu. Što se tiče opšteg okruženja na severu, to je van mog mandata. Ovo ćemo detaljnije analizirati", rekla je fon Kramon.

Ona je dodala da su izbori primer demokratije, ali da nisu izbegnuti neki sistemski nedostaci.

"Jedan od njih je sužavanje političkog prostora za Srbe", rekla je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.