EU: Crna Gora najbliža otvaranju pregovora o pridruživanju

Izvor: Southeast European Times, 22.Jun.2011, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Crna Gora najbliža otvaranju pregovora o pridruživanju

Crna Gora će verovatno postati sledeća zemlja Balkana koja će početi razgovore o članstvu u EU, nagovestili su u utorak zvaničnici Unije.

22/06/2011

(Sofija eho, Europolitiks, AKI, Beta, EU – 21.6.2011)

Hvaleći Crnu Goru zbog njenog reformskog napretka, zvaničnici EU izjavili su u utorak (21. jun) da bi ta jadranska država mogla da dobije zeleno svetlo za početak razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << o pridruživanju Uniji do kraja ove godine.

„Veoma smo zadovoljni kretanjima u Crnoj Gori -- zemlji zapadnog Balkana koja je najbliža otpočinjanju pregovora o članstvu“, izjavio je u Luksemburgu mađarski ministar inostranih poslova Žolt Nemet.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom i komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, posle drugog sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između 27-člane Unije i Crne Gore.

Crna Gora je dobila status zvaničnog kandidata za članstvo u EU u decembru 2010. godine, ali joj nije određen datum za početak pregovora o članstvu. Umesto toga joj je rečeno da mora da ispuni uslove iz sedam prioritetnih oblasti -- vladavine zakona, reforme pravosuđa i javne administracije, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobode medija i manjinskih prava -- pre početka razgovora.

„Danas me je Crna Gora ponovo uverila da će ispuniti kriterijume i da može uskoro da počne pregovore“, rekao je Nemet.

Napredak Podgorice u ispunjavanju uslova proceniće Evropska komisija (EK) u svom izveštaju koji treba da bude objavljen u oktobru. Ako izveštaj bude pozitivan i ako to izvršno telo Unije sa sedištem u Briselu preporuči otvaranje razgovora o prijemu sa Crnom Gorom, očekuje se da će lideri EU odobriti odluku o tome na svom sastanku u decembru.

Obećavajući da će izveštaj EK biti „rigorozan i pravedan”, File je pohvalio tu balkansku državu zbog njenih „odlučnih napora“ da ispuni kriterijume za pridruživanje Uniji, kao i zbog njene „konstruktivne i stabilizujuće“ uloge u regionu.

„Nova otvorenost koju je vlada pokazala prema civilnom društvu i medijima je za svaku pohvalu, jer oni igraju značajnu ulogu u procesu integracije zemlje u EU“, rekao je on. „Pored toga, u toku je izvestan broj odlučujućih reformi i važnih zakonodavnih izmena. Ono što je sada potrebno jeste da se završi taj proces i osigura da su reforme koherentne i održive.“

Roćen je uveren da će Podgorica preduzeti sve neophodne korake u narednih nekoliko meseci kako bi obezbedila pozitivnu procenu na jesen.

„Ovo je ohrabrenje i mi se nadamo da ćemo, ako nastavimo naporno da radimo, moći da počnemo razgovore o pridruživanju posle oktobra“, rekao je on.

Briselski zvaničnici takođe su naglasili potrebu za „napornim radom“ zemalja koje se nadaju pridruživanju Uniji, u svojim obraćanjima tokom godišnjeg Foruma zapadnog Balkana, koji je održan u ponedeljak u Luksemburgu.

Zaključivanje pregovora Hrvatske o članstvu jedan je od najvažnijih događaja. Hapšenje bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića takođe je bio ključan događaj, koji je razvedrio evropski horizont Srbije. Izbori u Makedoniji 5. juna „bili su verovatno najbolji u poslednjoj deceniji“, rekao je File.

„Ova godina je prilika da se obnovi zamah u procesu proširenja“, rekao je on, pozivajući zemlje Balkana „da udvostruče svoje napore, da sprovedu reforme na ključnim poljima i da se pozabave regionalnim pitanjima“.

Reforme pravosuđa i javne administracije, jačanje vladavine zakona i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije često se navode kao prioritetni zadaci za većinu balkanskih zemalja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.