Delegacija EU podržala skup Ponos trans* osoba

Izvor: Blic, 21.Avg.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija EU podržala skup Ponos trans* osoba

Članovi Organizacionog odbora skupa ''Ponos trans* osoba'' razgovarali su, kako je saopšteno danas, sa predstavnici Delegacije EU u Srbiji koji su podržali skup i zahteve odbora koji se odnose, pre svega, na pravno prepoznavanje i priznavanje rodnog identiteta, kao i na donošenje i adekvatnu primenu regulative za brzu promenu ličnih dokumenata za trans osobe.

U saopštenju Organizacionog odbora skupa Ponos >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trans* osoba navedeno je da na sastanku održanom juče bilo reči o skupu zakazanom za 20. septembar i položaju trans* osoba u Srbiji, kao i o neadekvatnom formalno-pravnom okviru koji bi trebalo da štiti pripadnike te zajednice.

Na sastanku je istaknut problem apsolutnog pravnog neprepoznavanja trans* osoba, što za posledicu ima nemogućnost zahteva za ostvarivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

Članovi Organizacionog odbora su podsetili predstavnike Delegacije Evropske unije u Srbiji na Odluku Ustavnog suda iz 2012, kojom je utvrdjeno da je pravnim nepriznavanjem promene pola podnosioca ustavne žalbe povredjeno pravo na dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti.

Kako je navedeno, tom odlukom upućena je i preporuka Skupštini Srbije da donese pravne regulative kojima bi se trans* osobama omogućavala promena oznake pola i JMBG-a u matičnim knjigama i ličnim dokumentima.

Na sastanku je ukazano i da ''parlament ni nakon tri godine od upućivanja preporuke nije promenila postojeće niti donela nove zakone koji bi regulisali to pitanje''.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.