Deklaracija iz Nice okupila 61 evropski i mediteranski grad

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2017, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija iz Nice okupila 61 evropski i mediteranski grad

Deklaracija iz Nice koju je danas potpisao 61 grad Evrope i Mediterana da bi se odgovorilo na izazove džihadizma, dovešće do povećanja fonda EU za unutrašnju bezbednost, rekao je evropski komesar za bezbednost Džulijan King.

"Evropska unija će ojačati fond za unutrašnju bezbednost i dodati 100 miliona evra za ovu godinu, od čega će najmanje 10 miliona biti namenjeno projektima obezbeđivanja javnih prostora", rekao je King.

Lokalne i regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vlasti pokrenuće i javnu raspravu da bi sakupili inovativne ideje.

Evropska komisija je u sredu na zahtev Francuske predložila mogućnost uvođenja trogodišnjih kontrola na granicama u okviru šengenskog prostora, što bi države pravdale migracijama ili bezbednošću.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb precizirao je da ako predlozi prođu, Francuska će tu mogućnost iskoristiti "zbog bezbednosti" u cilju produženja zatvaranja granica koje je na snazi od novembra 2015. i napada u Parizu i Sen-Deniju.

"EU ne može biti samo prostor slobodne trgovine i slobodnog kretanja. Ne možemo ostati pasivni, čekati i moliti se, savijati se (...) Mi smo u ratu, u ratu koji nismo želeli", rekao je gradonačelnik Nice i predsednik organizacije gradova Euromed Kristijan Estrosi koji je pokrenuo inicijatvu za skup posle napada u Barseloni ovog leta.

On je naveo da je još oko 100 drugih gradova u principu saglasilo da potpiše deklaraciju. Tekst poziva na "nastavak mobilizacije protiv radikalizacije", "razmenu bitnih informacija u borbi protiv terorizma" i razmatranje "statuta i ovlašćenja lokalnih policija".

Estrosi se pozvao na veliku ekonomsku štetu koju turistički gradovi trpe kao posledicu napada, poput napada u Nici ali i u Egiptu i Tunisu. On je pozvao na "nove evropske fondove za podršku borbi gradova protiv terorizma".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Deklaracija iz Nice okupila 61 evropski i mediteranski grad

Izvor: Blic, 30.Sep.2017, 00:34

Deklaracija iz Nice koju je danas potpisao 61 grad Evrope i Mediterana da bi se odgovorilo na izazove džihadizma, dovešće do povećanja fonda EU za unutrašnju bezbednost, rekao je evropski komesar za bezbednost Džulijan King...- Evropska unija će ojačati fond za unutrašnju bezbednost i dodati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.