DEESKALACIJA U OSAM TAČAKA: Albanski list tvrdi da je ovo plan EU i Kvinte za smanjenje tenzija na Kosovu?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 09:17

DEESKALACIJA U OSAM TAČAKA: Albanski list tvrdi da je ovo plan EU i Kvinte za smanjenje tenzija na Kosovu?!

"Albanijan post" je objavio i fotografiju dokumenta, čija verodostojnost još nije potvrđena.

Plan u osam koraka kojim bi trebalo da se dođe do smanjenja tenzija na severu Kosova i Metohije, nastalih nakon nasilnog ulaska gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotovali, dogovorili su EU i zemlje Kvinte, tvrdi albanski "Albanijan post".

Dokument "Deeskalacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u četiri severne opštine – scenario koraka" objavljen je neposredno nakon što su francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef EU diplomatije Žozep Borelj zatražili hitno održavanje novih izbora u četiri opštine na severu Kosova. Oni su to učinili posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima privremene prištinske vlasti na samitu Evropske političke zajednice koji je održan juče u Kišinjevu.

Exclusive/ This is the 8 points plan from QUINT and the EU to de-escalate the situation in the four northern municipalities in Kosova pic.twitter.com/w2CfbRWltP

— Albanian Post (@AlbanianPostAP) June 1, 2023

U dokumentu se navodi da EU i zemlje Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija) preuzimaju odgovornost za vođenje procesa predviđenog u sledećim koracima:

1. Kosovo i Srbija ponovo potvrđuju svoju posvećenost sprovođenju Osnovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na članove 1, 3, 7 i 9.

2. Kosovo povlači svoje snage specijalne policije. Povlačenje prati i vraćanje redovne borbene gotovosti oružanih snaga Srbije.

3. Redovna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEX-a odgovorna je za bezbednost na terenu.

4. Protesti prestaju, opštine nastavljaju redovan rad i funkcionisanje službi, a opštinske prostorije u četiri severne opštine dostupne su opštinskim službenicima. Izraz "opštinski službenici" odnosi se na kosovske službenike.

5. Gradonačelnici podnose ostavke sredinom jula 2023, otvarajući put predsednici Osmani da proglasi prevremene opštinske izbore.

6. Izbori će biti održani krajem avgusta ili početkom septembra.

7. Tačke 3, 4, 5 i 6 su usklađene sa značajnim napretkom u definisanju samoupravnog okvira za Zajednicu srpskih opština (član 7. Osnovnog sporazuma) i u primeni člana 1. Osnovnog sporazuma kao koraka u dobroj nameri.

8. Sredina novembra 2023: efektivna primena članova 1, 2, 3, 7 i 9 Osnovnog sporazuma.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.