Četiri uslova Prištine za organizovanje izbora 3. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2022, 21:58

Četiri uslova Prištine za organizovanje izbora 3. aprila

Glavni prištinski pregovarač sa Beogradom i zamenik premijera Besnik Bisljimi podneo je specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku predlog od četiri tačke kako bi na Kosovu i Metohiji moglo da se glasa na izborima 3. aprila.

Vlasti u Prištini omogućile bi da se na Kosovu i Metohiji 3. aprila održe izbori koje organizuju vlasti u Beogradu, pod uslovom da se održe pod okriljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << beogradske kancelarije za vezu sa Prištinom.

To je jedan od uslova u predlogu koji je glavni prištinski pregovarač sa Beogradom i zamenik premijera Besnik Bisljimi podneo specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, prenose svoja saznanja pojedini mediji u Prištini.

Prvi uslov je da će biti dozvoljeno održavanje izbora ako u svim dokumentima i na biračkim mestima bude korišćen naziv "Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu".

"Vlada Kosova saglasna je da dodeli imunitet i diplomatske privilegije biračkim mestima i pojedincima uključenim u organizaciju izbora", navodi se u predlogu.

Misija OEBS-a bi organizovala održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, drugi je uslov, dok bi treći bio da se srpskim političkim partijama i političarima ne dozvoli da vode kampanju na teritoriji KiM.

Četvrti uslov je "primena reciprociteta na građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse".

Ovaj modalitet bi navodno bio prihvatljiv za Kurtijevu vladu, koja bi dozvolila održavanje srpskih izbora na Kosovu i Metohiji, podvlači portal Demokracia.com.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stano: Nismo dobili predlog Prištine o glasanju Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 19:03

Portparol EU, Peter Stano, demantovao je pisanje prištinske "Demokracije" da je glavni pregovarač Prištine, Besnik Bislimi, podneo "konkretan predlog" specijalnom predstavniku EU, Miroslavu Lajčaku, koji formuliše modalitet glasanja Srba na KiM tokom predstojećih izbora u Srbiji..."Ništa od pomenutog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.