Čak 84 posto građana Hrvatske nema povjerenja u Vladu i Sabor

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Avg.2019, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak 84 posto građana Hrvatske nema povjerenja u Vladu i Sabor

ZAGREB - Redovno proljetno istraživanje Eurobarometra pokazalo je da je Hrvatska po nečemu i prva u EU. Od svih zemalja članica, građani Hrvatske imaju najmanje povjerenja u svoju Vladu i Sabor.

Kada je riječ o povjerenju u Europsku uniju, 44 posto europskih građana ima povjerenja u EU i u odnosu na jesenski Eurobarometar riječ je o rastu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << od dva postotna boda.

Povjerenje građana EU u njihove nacionalne vlade i parlamente je u prosjeku deset posto manje u odnosu na razinu povjerenja koje imaju prema Europskoj uniji.

Postotak građana koji nemaju povjerenje u Europsku uniju iznosi 46 posto i za dva je postotna boda manji u odnosu na jesensko istraživanje, dok je nepovjerenje u nacionalne vlade i parlamente poraslo za dva postotna boda na 61 i 60 posto.

Najviše povjerenja u Europsku uniju imaju građani Litve, njih 72 posto, dok najmanje povjerenja imaju građani Italije, njih tek 37 posto.

Eurobarometar je pokazao i da je od posljednjeg istraživanja u jesen povjerenje u Europsku uniju poraslo u 20 zemalja članica, dok je palo u šest zemalja članica. U Hrvatskoj i dalje više ljudi nema povjerenja u Europsku uniju (48 posto) nego što ima (46 posto).

Kada je riječ o (ne)povjerenju u Vladu i Parlament podaci za Hrvatsku su zanimljivi. Čak 84 posto ispitanika nema povjerenja u Vladu i Sabor, u odnosu na njih 13 posto koji imaju. S ovim rezultatom Hrvatska je prva u EU po postotku građana koji nemaju povjerenje u državne institucije.

Pozitivan dojam o Europskoj uniji ima 45 posto ispitanika što je porast od dva postotna boda u odnosu na jesensko istraživanje. Kada je riječ o Hrvatskoj, većina ima neutralan dojam o Europskoj uniji, njih 44 posto.

Ujedinjeno Kraljevstvo jedina je zemlja u kojoj od deset ispitanika njih više od tri ima negativan dojam o EU.

Čak 61 posto ispitanika je optimistično oko budućnosti Europske unije, što je tri postotna boda više u odnosu na jesenski Eurobarometar iz 2018. Ovo je najveći porast ovog indikatora od jeseni 2009. kada je 66 posto ispitanika bilo optimistično oko budućnosti Europske unije. Postotak onih koji pesimistično gledaju na budućnost EU pao je za tri postotna boda i iznosi 34 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.