Brnabić: EU nam je partner, a Rusija prijatelj

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2017, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: EU nam je partner, a Rusija prijatelj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbiji Evropska unija (EU) partner, a Rusija prijatelj.

Strateški cilj Beograda je ulazak u Uniju, dok s Rusijom ima duboko ukorenje bliske i prijateljske odnose, rekla je Brnabić u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) i dodala da Srbija pokušava da održava ravnotežu u izazovno vreme.

Ona je rekla da je prethodna vlada bila uspešna u pristupnim pregovorima s EU i da je otvoreno 10 poglavlja, dok su zatvorena dva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"EU je naš partner i razume naše veze s Rusijom", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li je njeno postavljanje na čelo vlade samo maska i da li će predsednik Aleksandar Vučić i dalje rukovoditi zemljom, Brnabić je rekla da se on kao premijer nikada nije mešao u njen rad dok je bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samouopravu.

"Očekujem da će isto tako biti i dok vodim vladu", rekla je Brnabić i dodala da Srbija sada ima predsednika i premijera s istim ciljem.

Na pitanje o njenom postavljenju na čelo vlade kao prve gej osobe koja se otvoreno izjašnjava kao takva u jednoj konzervativnoj zemlji, Brnabić je rekla da se situacija dosta poboljšala dok je na čelu vlade bio Vučić.

U prethodne tri godine su održane parade ponosa na kojima su učestvovali ministri i gradonačelnik Beograda, rekla je Brnabić, dodajući da se "društvo menja".

Ona je rekla da je Srbija "najmultietničkija država u Evropi" i da je srpski narod tolerantan, ali da se to često ne uočava spolja.

"Volim svoju zemlju. Volim što mogu da uradim nešto za svoju zemlju", rekla je Brnabić.

Brnabić: Ako bude morala da bira, Srbija će izabrati EU, a ne Rusiju

Srpska premijerka Aan Brnabić izjavila je da će se Srbija, ako bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, opredeliti za ovu drugu.

U intervjuu za američku agenciju Blumberg, ona je rekla da će nastaviti put koji je započeo njen prethodnik Aleksandar Vučić, da zemlju pripremi za članstvo u EU do kraja svog mandata 2020.

"EU je cilj ka kome idemo, to je jasno", rekla je Brnabić u svojoj kancelariji sa pogledom na ruševine Ministarstva odbrane koje je bombardovao NATO 1999. tokom rata na Kosovu, navodi Blumberg.

"Imamo emotivne veze s Rusijom, zbog tradicije, kulture, vere. Ima mnogo ljudi u Srbiji koji Rusiju doživljavaju kao našeg velikog brata i zaštitnika... Ta osećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU", rekla je Brnabićeva, koja je prošle sedmice preuzela dužnost premijera.

Blumberg navodi da Aleksandar Vučić, kao predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, i dalje ima uticaja na vladu koju predvodi Ana Brnabić, iako je prešao na nominalno ceremonijalnu dužnost predsednika.

Kao premijer, on je koristio prednost pozicije između Rusije i EU, obavezujući se na reformu pravosuđa i privrede i prihvatanje vrednosti Unije i, u isto vreme, prihvatajući investicije i oružje iz Moskve. Takođe je odbio da sledi EU u sankcijama nametnutim Rusiji zbog Ukrajine, podseća Blumbrg i dodaje da Ana Brnabić nije mogla da kaže da li će i ona nastaviti tako, ako to bude ugrozilo pristupanje Srbije EU.

"Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško obavezati se na bilo šta... To je težak region", rekla premijerka.

Blumberg podseća da je Rusija najveći saveznik Beograda i kada je reč o podršci za neprihvatanje nezavisnosti Kosova, što je jedna od najvećeih prepreka zaključivanju pregovora o pridruživanju EU.

Ana Brnabić rekla je da napredovanje ka normalizaciji veza s okrajinom sada zavisi od toga da li će Kosovo dati određenu autonomiju Srbima koji žive na severu bivše pokrajine, a ukupno pitanje statusa će biti odlučeno na samom kraju putovanja, navodi agencija.

"Bez obzira da li budemo potpuno spremni 2020. da se priključimo EU, to će ponovo zavisiti od EU - da li ona želi da prihvati nove članice", rekla je premijerka i dodala da će Vlada morati da promoviše taj cilj u javnosti koja je skeptična, navodi Blumberg i dodaje da, prema rezultatima decembarske ankete Kancelarije za evropske integracije, pridruživanje EU podržava manje od polovine - 47 odsto, građana Srbije.

Brnabićeva se osvrnula i na kritike opozicionih lidera koji optužuju Vučića da grabi vlast i da će i sa mesta predsednika držati uzde Vlade.

"Ni jednom nisam imala razloga da posumnjam da ću imati njegovu punu podršku za teške odluke, ali i odrešene ruke da činim šta mislim da je najbolje", rekla je. Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla: "Bila bih iznenađena ako ne budem mogla".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.