BiH do berze električne energije uz podršku hrvatskog CROPEX-a

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jul.2017, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH do berze električne energije uz podršku hrvatskog CROPEX-a

SARAJEVO - Generalni direktori JP "Elektroprivreda HZ Herceg Bosne" d.d. Mostar, Nezavisnog operatora sistema NOSBiH Sarajevo i Hrvatske berze električne energije CROPEX iz Zagreba potpisali su zapisnik u kojem se definirali smjernice aktivnosti na formiranju berzanskog trgovanja na spot tržištu (dan unaprijed i unutardnevno trgovanje), s ciljem da se električnom energijom proizvedenom u BiH najvećim dijelom trguje unutar Bosne i Hercegovine čemu će u velikoj mjeri doprinijeti povezivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << berzanske trgovine bh. berze sa susjednom berzom iz EU CROPEX-a.

Kako je objavila EP HZHB na svom sajtu, sastanak najviših predstavnika EP BiH, NOS-a BiH i CROPEX-a, održan u junu, imao je za cilj razmijeniti aktualne informacije i osnažiti područja međusobne saradnje u pogledu trgovanja električnom energijom EPHZHB na berzi CROPEX i drugim berzama u EU, te uspostava berze električne energije u BiH.

Naglasak na sastanku bio je na aktivnostima vezanim za uspostavu Berze Bosne i Hercegovine, odnosno projektne tvrtke "Berza BiH" sa sjedištem u Mostaru uz NOSBiH Sarajevo kao glavnog činioca i nositelja aktivnosti.

JP "Elektroprivreda HZ Herceg Bosne" d.d. Mostar, kao i susjedna EU Power Exchange CROPEX iz Zagreba u potpunosti podupiru osnivanje projekta "Power Exchange BiH" sa sjedištem u Mostaru, a potom će potpisati posebno pismo interesa između NOSBiH-EPHZHB-CROPEX s obimom i dinamikom pomoći prema potrebama neovisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini.

CROPEX Power Exchange, koji je nedavno uspješno pokrenuo unutardnevno tržište, također sudjeluje u projektu MRC IBWT za povezivanje hrvatskog "dan unaprijed tržišta" preko hrvatsko-slovenske granice sa tržištima povezanima s EU-om, uz go-live projekt u drugom kvartalu 2018. godine.

Realizacijom projekta prekogranične tržišne saradnje između Hrvatske i BiH ostvarili bi se strateški evropski ciljevi uspostave organiziranih tržišta u državama regije jugoistočne Evrope i njihovog povezivanja s EU tržištem preko susjednih EU berzanskih tržišta.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.