Berlin traži nove uslove za Zagreb?

Izvor: B92, 15.Mar.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin traži nove uslove za Zagreb?

Berlin/Zagreb -- Nemački parlamentarac predlaže uvođenje dodatnih klauzula kao uslov za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i EU. Evropska komisija bez komentara.

Dodatne klauzule bi sadržale polugodišnje izveštaje o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

"Posebno na polju pravosuđa i borbe protiv korupcije postoje očiti problemi. Zbog toga se mora trezveno zaključiti da će Hrvatskoj sigurno trebati propratna pomoć nakon ulaska u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropsku uniju", rekao je za "Noje prese" Ginter Krihbaum.

Krihbaum, koji je i predsednik Evropskog odbora nemačkog Bundestaga a dolazi iz stranke Angele Merkel, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), nije doveo u pitanje uspešnu ratifikaciju i u preostalim članicama EU, pa tako i u Nemačkoj, ali je istovremeno naveo uslove za ratifikaciju.

"Ja polazim od toga da će s 99,5-postotnom sigurnošću ratifikacija biti uspešno sprovedena. Ali svako ko Hrvatskoj želi dobro mora imati i interesa u tome da se i nakon ulaska Hrvatske u EU dogovore, najverovatnije u polugodišnjem ciklusu, kontrolni mehanizmi", rekao je on.

Kako piše list iz Hanovera: "Alarmantne i krizne vesti o neodrživom stanju, kakve trenutno dolaze iz Rumunije i Bugarske, se ne bi smele" ponoviti i u slučaju Hrvatske.

O nameri Nemačke su već, kako se navodi, "alarmirane" diplomate u Berlinu i Briselu, prenela je hrvatska agencija Hina.

EK: Ne komentarišemo izjave pojedinaca

Evropska komisija saopštila je da ne želi da komentariše izjavu Krihbauma, ističući da su pristupni proces i pretpristupni monitoring zamišljeni kao sredstva da se obezbedi da zemlja ulazi spremna u Uniju.

"Evropska komisija ne vidi razlog da komentariše izjave pojedinaca i smatra da treba pričekati izveštaj o monitoringu. Komesar za proširenje Štefan File u nekoliko je navrata govorio da neće biti potrebe za monitoringom posle članstva jer su pristupni proces i pretpristupni monitoring zamišljeni kao sredstva kako bi se obezbedila puna spremnost Hrvatske za članstvo", rekao je Fileov portparol Peter Stano.

Nemačka poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak, koja dolazi iz iste stranke iz koje i Krihbaum, rekla je da "nema nikakvih izgleda da se za Hrvatsku uvede monitoring posle pristupanja".

"To može biti njegova ideja, ali to je njegovo privatno mišljenje i ta ideja je neizvodljiva", rekla je Doris Pak.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njemačka planira da zatraži monitoring za Hrvatsku

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2013

BERLIN - Njemačka planira da zatraži uvođenje dodatnih klauzula kao uslov za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i Evropske unije, koje bi sadržale polugodišnje izvestaje o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.