Bergant: Besparica ograničava RTS i RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bergant: Besparica ograničava RTS i RTV

BEOGRAD, LJUBLJANA -

Finansiranje Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) je krucijalno pitanje i ne može se duže odlagati. Naplata zakonski propisane pretplate je sve manja, dopunski izvori - reklame, oskudevaju zbog krize, pa RTS-u, kako sami kažu, preti ili bankrot ili jako nedopustivo ograničavanje delatnosti. Pitanje niske naplate je i pitanje efektivne sankcije koja se u Srbiji ne praktikuje. To treba rešiti efektivnijim merama, kaže za Danas Boris >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bergant, potpredsednik Evropske radiodifuzne unije (EBU) i zamenik generalnog direktora RTV Slovenije za međunarodne odnose.

Bergant kaže da je jedan od mogućih izvora finansiranja javnih servisa mogla biti i državna sredstva, koja bi se izdvajala tako dugo dok se visina i prihodi od pretplate ne bi podigla na neophodni nivo.

"To će verovatno trajati više godina, a visinu sredstava bi trebalo definisati automatski - određeni postotak ili promil od društvenog proizvoda, van dometa vlade, parlamenta ili politike koji su naklonjeni arbitrarnim odlukama i time ograničavaju nezavisnost javnog servisa", ističe Bergant.

RTS možda najuspešniji u regionu

On smatra da, mimo ovih finansijskih teškoća koje utiču na nezavisnost i perspektive javnog radiodifuznih servisa u Srbiji, "moglo bi se reći da je Radio-televizija Srbije u poslednjim godinama znatno napredovala i da može biti primer uspešnog, ako ne i najuspešnijeg javnog RTV servisa u regionu".

Pomak je vidljiv u profesionalizaciji RTS i napredak u pripremi i prezentiranju sadržaja.

"To se ogleda i u rejtinzima koji su u evidentnom porastu i sigurno nadprosečni u poređenju sa ostalim javnim servisima u regiji i njihovim pozicioniranjem u odnosu na domaću i stranu konkurenciju. Za vreme nedavnih izbora, kako strani tako i domaći promatrači, utvrdili su da je RTS od svih medija odigrao najnepristraniju i najobjektivniju ulogu. RTS, uz sve kritike koje se ispoljavaju, predstavlja najkompletniji medij u pogledu sadržaja i programskih žanrova", smatra Bergant.

Osim toga, od velike je važnosti to što su se RTS i njeni organi upravljanja izvinili građanima za greške, krivo rukovođenje i negativni programski uticaj u nedavnoj prošlosti. Takav gest nije učinio nijedan drugi javni servis u regionu, iako bi bilo sličnih razloga za to, napominje Bergant.

Istraživačko novinarstvo nedovoljno razvijeno

Bergant kaže da je jedan od glavnih nedostataka, ne samo srpskog, nego i drugih javnih servisa u regiji nedovoljno razvijeno istraživačko novinarstvo.

"Za to se mogu naći različita obrazloženja, ali bez toga su funkcija i domet javnog servisa svakako ograničeni. Nažalost, iskustva u Srbiji su loša. Novinari koji su suviše istraživali bili su proganjani, pa čak i ubijani, a i oni koji žive uz danonoćno obezbeđenje policije nisu baš motivišući uzor za kolege da rizikuju", zaključuje Bergant.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.