RTS primer uspešnog javnog servisa u regionu

Izvor: RTS, 26.Nov.2012, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS primer uspešnog javnog servisa u regionu

Potpredsednik Evropske radiodifuzne unije Boris Bergant smatra da bi se, ako se izuzmu finansijske teškoće koje sigurno utiču na nezavisnost i perspektive javnog servisa, moglo reći da je RTS primer uspešnog, ako ne i najuspešnijeg javnog servisa u regionu.

Ako izuzmemo finansijske teškoće koje sigurno utiču na nezavisnost i perspektive javnog radiodifuznog servisa u Srbiji, moglo bi se reći da je Radio-televizija Srbije u poslednjim godinama znatno napredovala i da može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti primer uspešnog, ako ne i najuspešnijeg javnog RTV servisa u regionu, ocenio je u izjavi za list "Danas" Boris Bergant, potpredsednik Evropske radiodifuzne unije (EBU) i zamenik generalnog direktora RTV Slovenije za međunarodne odnose.

Prema njegovim rečima, od velike je važnosti to što su se RTS i njeni organi upravljanja izvinili građanima za greške, krivo rukovođenje i negativni programski uticaj u nedavnoj prošlosti.

"Takav gest nije učinio nijedan drugi javni servis u regionu, iako bi bilo sličnih razloga za to, napominje Bergant.

Ipak, Bergant smatra da je više od distanciranja s prošlošću bitan pozitivni pomak u profesionalizaciji RTS i napredak u pripremi i prezentiranju sadržaja.

"To se ogleda i u rejtinzima koji su u evidentnom porastu i sigurno nadprosečni u poređenju sa ostalim javnim servisima u regiji i njihovim pozicioniranjem u odnosu na domaću i stranu konkurenciju", dodao je Bergant.

Podseća da su, za vreme nedavnih izbora, kako strani tako i domaći promatrači, utvrdili su da je RTS od svih medija odigrao najnepristraniju i najobjektivniju ulogu.

"RTS, uz sve kritike koje se ispoljavaju, predstavlja najkompletniji medij u pogledu sadržaja i programskih žanrova", kaže potpredsednik EBU.

Slabost Javnog servisa Srbije, kao i drugih javnih servisa u regionu je, ocenjuje Bergant, nedovoljno razvijeno istraživačko novinarstvo.

"Nažalost, iskustva u Srbiji su loša. Novinari koji su suviše istraživali bili su proganjani, pa čak i ubijani, a i oni koji žive uz danonoćno obezbeđenje policije nisu baš motivišući uzor za kolege da rizikuju", naglašava čelnik Evropske radiodifuzne unije.

Javne servisima u regionu je teško međusobno upoređivati, ali im je zajedničko to što transformacija iz nekadašnjih monopolnih ili državnih struktura nije završena "ni unutar javnih servisa, niti u glavama političara".

Bergant napominje i da se sa problemima političkih i ekonomskih pritisaka i podrivanja se suočavaju svi javni mediji u regionu.

Za razliku od regiona, u Srbiji je veoma niska stopa naplativosti pretplate. Bergant upozorava da je finansiranje RTS i RTV krucijalno pitanje i da se ne može duže odlagati.

"Naplata zakonski propisane pretplate je sve manja, dopunski izvori - reklame, oskudevaju zbog krize, pa RTS-u, kako sami kažu, preti ili bankrot ili jako nedopustivo ograničavanje delatnosti. Pitanje niske naplate je i pitanje efektivne sankcije koja se u Srbiji ne praktikuje. To treba rešiti efektivnijim merama", napominje Bergant.

Kako ističe, jedan od mogućih izvora finansiranja mogla bi biti i državna sredstva, koja bi se izdvajala dok se visina i prihodi od pretplate ne podignu na neophodan nivo.

"To će verovatno trajati više godina, a visinu sredstava bi trebalo definisati automatski - određeni postotak ili promil od društvenog proizvoda, van dometa vlade, parlamenta ili politike koji su naklonjeni arbitrarnim odlukama i time ograničavaju nezavisnost javnog servisa", zaključuje Boris Bergant.a
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RTS najuspešniji javni servis u regionu

Izvor: RTS, 26.Nov.2012

Bivši potpredsednik Evropske radiodifuzne unije Boris Bergant smatra da bi se, ako se izuzmu finansijske teškoće koje sigurno utiču na nezavisnost i perspektive javnog servisa, moglo reći da je RTS primer uspešnog, ako ne i najuspešnijeg javnog servisa u regionu...Ako izuzmemo finansijske teškoće...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.