Bečki nadbiskup u Beogradu služi pomen žrtvama Velikog rata

Izvor: RTS, 07.Nov.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečki nadbiskup u Beogradu služi pomen žrtvama Velikog rata

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Beogradska nadbiskupija najavila je trodnevni kulturno-religijski program, od 9. do 11. novembra, u okviru kojeg će biti održana međunarodna konferencija "Evropski identitet". Najavljena je i poseta bečkog nadbiskupa, kardinala Kristofa Šenborna, koji će služiti pomen nastradalima u Velikom ratu.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je će u petak, 9. novembra, na međunarodnoj konferenciji, koju će otvoriti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, biti održana tri panela posvećena "filozofiji mira, pomirenja i saradnje".

"Naš cilj je da se ne zadržimo samo na Velikom ratu, već da otkrijemo i ukažemo na opasnosti koje danas mogu da izazovu nove nesporazume", rekao je Hočevar na konferenciji za novinare.
Podsetio je da je Nadbiskupija proteklu godinu proglasila "Godinom zajedništva" (novembar 2017-novembar 2018) i na taj način sve pozvala na pomirenje, mir i saradnju.
"Naša crkva se zalaže za promovisanje kulture mira i ima ulogu motora dijaloga, povezivanja i davanje podrške svim pozitivnim procesima u crkvama i verskim zajednicima", rekao je Hočevar.
Naveo da će u petak ispred crkve Krista Kralja biti otkriven spomenik "Majci Evrope" i da će biti zasađen "Mojsijev grm" u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad Srbije i ambasada Austrije i Mađarske kao "izraz želje da u svima gori vatra ljubavi i razumevanja, a ne mržnje".
"Pre toga će predstavnici verskih zajednica u kući Nadbiskupije potpisati 'Poruke mira', a u crkvi Krista Kralja biće održana molitva koju će predvoditi austrijski vojni biskup", naveo je Hočevar.
Bogoslužanje za "mir, pomirenje i pravdu među narodima"
Hočevar je najavio da će bečki nadbiskup Kristof Šenborn u subotu, 10. novembra predvoditi svečano bogoslužanje za "mir, pomirenje i pravdu među narodima" u crkvi Blažene djevice Marije.
Takođe, kardinal će učestvovati i u pomenu stradalima u Prvom svetskom ratu koji će se služiti na Novom Groblju na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku.
Bečki nadbiskup će se, kako je najavljeno, na Dan pomirenja 11. novembra sastati s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a primiće ga i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.
Šenborn će posetu završiti obilaskom Prihvatilišta za migrante u Obrenovcu.
Hočevar je naveo da kardinal Šenborn pripada dominikanskom redu katoličke crkve, te da je izučavao teologiju kod uticajnog kardinala Jozefa Racingera, kasnijeg pape Benedikta Šesnaestog.
"Šenborn je odličan poznavalac ikona i autor je knjige iz koje informacije o ikonama crpu i pravoslavni vernici. Nadamo se da će ta knjiga biti prevedena na srpski jezik", rekao je Hočevar i dodao da će na Bogoslovskom fakultetu u subotu biti održana promocija Šenbornove knjige "Isusova škola života".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ne može se o Velikom ratu za jedan sat reći mnogo ali nisam se dvoumio da nastupim

Izvor: Beta Video, 07.Nov.2018

BEOGRAD - U okviru ciklusa tribina ``Kultura putem pošte`` večeras je u PTT muzeju u Beogradu predavanje o odnosima Srbije i Rusije u Prvom svetskom ratu održao profesor Filloškog fakulteta u penziji Andrej Tarasjev. Navodeći da je ta tema sada posebno aktuelna zbog obeležavanja velikih jubileja,...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.