Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijske stranke podržavaju proširenje EU, datum zavisi od reformi

Austrijske stranke podržavaju proširenje EU, datum zavisi od reformi

Lideri parlamentarnih partija u Austriji podržavaju proširenje EU na zapadni Balkan i ističu da datum prijema zavisi pre svega od primene potrebnih reformi, a Zeleni smatraju da Srbija i Crna Gora imaju mogućnost da pristupe 2025..

U izjavi agenciji APA na evropsko-politička pitanja, uoči prevremenih parlamentarnmih izbora, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, šefica Socijaldemokratske stranke (SPO) Pamela Rendi Vagner, Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Neos-a Beate Majnl-Rajzinger, liste "Ject" Peter Pilc, kao i Zelenih za koje se očekuje povratak u skupštinske klupe Verner Kogler, naglašavaju da postoji potreba za širenjem EU, ali i neophodnost da EU bude sposobna da primi nove članice.

"Stabilnost na zapadnom Balkanu, regionu u našem neposrednom susedstvu, je u našem ličnom interesu. Zalažem se za jasnu pristupnu perspektivu za sve države zapadnog Balkana. Nije svrsishodno spekulisati o datumu pristupa, već je neophodan napredak u pregovorima sa EU i primena potrebnih reformi. Tu su posebno Srbija i Crna Gora već ostvarile značajan napredak. Severna Makedonija i Albanija, na drugoj strani, su hrabrim reformama zaslužile započinjanje pregovora", istakao je Kurc odgovarajući na pitanje kada je realan sledeći prijem članica EU.

Rendi Vagner naglašava da ne bi bilo ispravno da se zacrta određena godina, već da je suština da, na jednoj strani, EU bude spremna za prijem novih članica, a na drugoj da države kandidati sprovedu neophodne reforme.

Lider FPO Hofer istakao je da trenutno nije realno moguće proceniti datum prijema novih članica.

"Teško je reći kada će biti primljene nove članice. Sledeće proširenje će očigledno biti sprovedeno na jednu ili više država sa zapadnog Balkana. U osnovi moramo tim zemljama pomoći da što brže ispune kriterijume za pristup", rekla je Majnl-Rajzinger.

Pilc naglašava da je teško, trenutno, reći kada će biti primljene nove članice, jer EU mora sama dalje a se razvija i produbi.

Na drugoj strani šef Zelenih Kogler ističe da Srbija i Crna Gora mogu već 2025., uz postojanje političke volje za sprovođenje reformi i rešenju konflikata, pristupiti EU.

Lideri najznačajnijih austrijskih stranaka odbacuju tvrdnju da se EU nalazi u procesu raspada i podsećaju da je Unija najveći mirovni projekat, najveći uspešni projekat 20. veka.

"EU ne sme i neće se raspasti. Da bi to osigurali i dalje ćemo se zalagati da evropski zajednički projekat bude pravedniji, nijedan region zapostavljen i socijalni stub konačno izgrađen za sve. Tako ćemo ujediniti Evropu", objašnjava Rendi-Vagner.

Kurc kaže da je jasno da postoji potreba za reformom EU, kao i za novim sporazumom EU sa pravim prioritetima i jasnim sankcijama kod kršenja pravila.

Hofer podvlači da je hitno potrebna reforma EU, a Majnl Rajzinger ukazuje da se ne sme niko zavaravati da je podrazubljivo da postoji stabilna Unija, koja je spremna za suočavanje sa izazovima današnjice i budućnosti.

Kogler podvlači da se EU nalazi u fazi konsolidacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 Povezane vesti
AUSTRIJSKE PARTIJE HOĆE SRBIJU U EVROPSKOJ UNIJI: Ako bude političke volje, ulazimo 2025. godine u paketu sa Crnom Gorom

AUSTRIJSKE PARTIJE HOĆE SRBIJU U EVROPSKOJ UNIJI: Ako bude političke volje, ulazimo 2025. godine u paketu sa Crnom Gorom

Izvor: Kurir, 21.Sep.2019

Lideri parlamentarnih partija u Austriji podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan i ističu da datum prijema zavisi pre svega od primene potrebnih reformi, a Zeleni smatraju da Srbija i Crna Gora imaju mogućnost da pristupe 2025.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.