Austrija ne podržava pozitivnu izjavu EU o izboru Džaferija

Izvor: RTS, 10.Maj.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija ne podržava pozitivnu izjavu EU o izboru Džaferija

Zvaničnici EU pozdravili su izbor Taljata Džaferija za predsednika makedonskog Sobranja, ali Beč se nije pridružio ovoj izjavi EU.
Austrija se nije pridružila izjavi EU o Makedoniji u Stalnom savetu OEBS, koju je podržalo 25 od 28 zemalja članice Unije i u kojoj se izbor Džaferija ocenjuje pozitivnim, prenosi bečki Standard.

Među diplomatama u Beču, kako navodi list, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukazuje se da postoji više razloga za uzdržanost Austrije.
Podršku nisu dale ni Mađarska ni Grčka, a list navodi da Atina nije podržala zajedničku izjavu zbog spora oko imena, a Mađarska zbog bliskosti mađarskog premijera Viktora Orbana i šefa VMRO Nikole Gruevskog.
Istovremeno, Standard ocenjuje da je neshvatljivo da Austrija, koja predsedava OEBS-u, nije podržala izjavu EU i aktivno pozdravila izbor Džaferija.
Između ostalog, navodi se da Austrija želi da sačeka zajednički stav u Savetu EU u Briselu, uz opasku da koordinaciono telo EU pri OEBS ne treba da prejudicira formulaciju briselskog kompromisa.
Dalje se ukazuje da je prošle nedelje specijalni izaslanik OEBS-a i austrijski diplomata Kristijan Strohal boravio u Skoplju, a određenim stavom mogao bi se, konstatuje Standard, otežati njegov zadatak.
Međutim, dnevnik prenosi da je u Skoplju tema upravo veza između VMRO i Narodne partije Austrije (OVP), uz napomenu da je uoči nasilja u parlamentu u Beču boravio Nikola Gruevski, kojeg je primio šef poslaničkog kluba narodnjaka.
Isto tako list podseća da je Sebastijan Kurc dao izbornu podršku VMRO u novembru u Skoplju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.