Izvor: JUGpress.com, 06.Feb.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Rumunije: Podržavamo Srbiju na putu ka EU

NIŠ

Rumunija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i pružiće joj svu pomoč i podršku  tokom predsedavanja ove zemlje Evropskom Unijom.

 Ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa danas je boravila u Nišu gde se najpre sastala  sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem  a potom održala predavanje u EU info kutku.

Ambasadorka je prenela poruku da će tokom predsedavanja Evropskom savetu Rumunija podržavati Srbiju na njenom evropskom putu, a proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << će biti pri samom vrhu evropske agende.

Rumunija je  pre 12 godina postala članica EU i uspela za to vreme da privuče mnoge strane investicije i ostvari značajni ekonomski porast.

 “Stojimo vam na raspolaganju I želimo sa vama želimo da  podelimo naša iskustva na putu integracije i pristupanja EU”, istakla je ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina .

Ona je tokom razgovora sa gradonačelnikom grada Niša ponovila da je Rumunija i Srbija grade dobre odnose u svim oblastima i Rumunija podržava put balkanskih zemalja ka Evropskoj uniji, a posebno put Srbije.

“Sada je važno da Srbija bude pripremljena, da ostvari značajnije napretke i ako to ostvari samim tim i nova poglavlja mogu biti otvorena što ne zavisi isključivo od nas već od same države koja je kandidat. U ovom trenutku Srbija ima preko pola poglavlja otvorenih i treba ostati čvrsta na ovom putu kako bi put ka novim reformama a samim tim i otvaranjem novih poglavlja bio moguć”, istakla je ambasadorka Rumunije.

Govoreći o prioritetima tokom predsedavanja Ruminije Savetom evrospke unije Popa je istakla nekoliko oblasti koje su važne.

“Prvi prioritet bi bio da insistiramo na evropskom jedinstvu, potom bi istakli vrednosti zajednice, prava čoveka, jednaka prava za žene i muškarce, jednake mogućnosti za omladinu. Insistirali bi i na sigurnosti gde bi smo se koncentrisali na emigracije i borbu protiv terorizma i četvrti,a li ne manje važan domen koji smo postavili kao prioritet je Evropa kao globalni učesnik gde bi smo razgovarali o proširenju EU i perspektivi Balkana kao i istočnih suseda Evropske unije”, naglasila je Popa.

Ambasadorka Rumunije je sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem razgovarala i o mogućoj konkretnoj saradnji Rumunije i Srbije, pre svega između grada Niša i nekoliko gradova u Rumuniji. Bilo je reči o ekonomskoj saradnji, ali i saradnji između univerziteta kao i sradnji u oblasti inovacija i IT domena.

“U razgovoru smo smo dotakli međusobnih odnosa između naših država i naroda i moguće potencijalne saradnje i na lokalnom nivou. Za nas, koji smo na putu ka Evropskoj uniji, zaista je značajna činjenica da Rumunija od 1.januara predsedava Savetom evropske unije, kao i da u Rumuniji na putu ka Evropskoj uniji imamo snažnu i veliku podršku”, naglasio je gradonačelnik Niša Darko Bulatovuć i dodao:

“ Činjenica da je Rumunija jedna od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i Metohiju i da su dali punu podrški našoj zemlji najbolje govori o našim odnosima. Prijateljski odnosi nisu od danas, oni imaju vekovnu tradiciju”.

Gradonačelnik Bulatović je ambasadorki predstavio sve potencijale Niša, kako u privrednom, tako i u kulturnom, naučnom i istorijskom smislu, i istakao da je Niš zainteresovan za uspostavljanje bliskih veza sa gradovima u Rumuniji, pre svega sa onima koji imaju iskustva u razvoju savremenih, naprednih tehnologija, imajući u vidu da u Rumuniji već postoji nekoliko ”IT habova” sličnih onima koje Niš želi da stvori u budućem Naučno-tehnološkom parku i Start ap centru na Elektronskom fakultetu.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem ambasadorka Rumunije je održala i predavanje o prioritetima predsaedavanja Ruminije Savetom evropske unije.



PodeliteFacebookTwitterEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Ambasadorka Rumunije: Primena zakona važna kao i njihovo usvajanje

Izvor: JužneVesti.com, 06.Feb.2019

Iako državno rukovodsvo Srbije često kaže da su iz brojnih oblasti zakoni evropski, problem je u njihovom (ne)primenjivanju, a to je bio, kako kaže ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa, i jedan od glavnih problema u njenoj zemlji kada se pridružila EU. Zbog toga Popa, koja je boravila u Nišu,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.