Kovanje gvožđa ili ples po ledu

Izvor: Politika, 09.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovanje gvožđa ili ples po ledu

Srpska strana se nada da će razgovori koji će se voditi u narednom periodu dovesti do odvajanja Ahtisarijevog plana od misije Euleksa i njenog „provlačenja“ kroz SB UN

Na talasu oduševljenja izazvanog usvajanjem Rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova) srpska diplomatija je već juče krenula na rešavanje statusa Euleksa. Ministar inostranih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije Vuk Jeremić u Njujorku je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o rekonfiguraciji Unmika, odnosno o šest tačaka za preustrojstvo civilne misije na Kosovu zbog kojih su popucale i poslednje veze među partnerima u prethodnoj vladi. Vođena logikom da se „gvožđe kuje dok je vruće" aktuelna srpska vlast, kako kaže ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, pokušaće sa novim vetrom u leđa da se izbori za svoj stav da svako međunarodno prisustvo u pokrajini bude pod kapom Ujedinjenih nacija.

Bogdanović ponavlja stav zvaničnog Beograda, da nijedna misija na KiM „ne može delovati u pravcu sprovođenja Ahtisarijevog plana, da svaka misija na Kosovu mora biti statusno neutralna i da mora ima podršku Srbije za prisustvo u pokrajini".

Kako „Politika" nezvanično saznaje u krugovima bliskim Ministarstvu spoljnih poslova, srpska strana se nada da će razgovori koji će se voditi u narednom periodu dovesti do odvajanja Ahtisarijevog plana od misije Euleksa i njenog „provlačenja" kroz SB UN (preko nove rezolucije, aneksa Rezolucije 1244 koja Srbiji garantuje teritorijalni integritet i suverenitet ili predsedničkog saopštenja Saveta bezbednosti), a onda i nastavaka pregovora o statusu Kosova. I među pojedinim stručnjacima za međunarodne odnose, koji nisu javno želeli da analiziraju naredne poteze vlasti preovladava mišljenje da ove poslednje akcije Beograda idu upravo u tom pravcu.

Ova srpska ofanziva je ples po tankom ledu, upozoravaju protivnici ikakvog uvođenja Euleksa na Kosovo, ocenjujući da ima sve izglede da se završi loše po Srbiju.

„Ako se krene u menjanje Rezolucije 1244 onda se ide ka tome da se izgubi Kosovo i svi potezi u tom kontekstu se lažno povlače", tvrdi Milan Paunović, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Izjava Tadića da je misija Euleksa prihvatljiva pod tri uslova (da odluku o tome donese SB UN, da nema primene Ahtisarijevog plana i da misija Euleks bude statusno neutralna) Paunović ocenjuje kao „opasnu i u disproporciji sa dosadašnjom politikom države da se poštuje Rezolucija 1244".

„Tadić izmišlja uslove i opasno je što se krenulo tim putem. Odbrana Kosova i naše pitanje pred Međunarodnim sudom pravde se baziraju na Rezoluciji 1244. To su političke vratolomije koje nemaju veze sa pravom. Trebalo je odmah tužiti zemlje koje su priznale Kosovo jer je to jedino što može dovesti do obnove pregovora", objasnio je Paunović.

Sličnim argumentima potez Tadićeve administracije napada i bivši državni sekretar za KiM Dušan Proroković (DSS) koji priznaje da je Rezolucija Srbije izvestan uspeh Srbije, ali kolika je njena „težina", kaže, najbolje govori to što je Crna Gora priznala Kosovo, dan pošto je glasala je za srpsku rezoluciju sa obrazloženjem da je neobavezujuća.

„Nije loše, ali postoje i drugi, efikasniji, mehanizmi od ovog, pre svih tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo. Presude po tim tužbama, za razliku od mišljenja koje se traži ovom rezolucijom, obavezujuće su", kaže Proroković.

On smatra da se Euleks ne može odvojiti od Ahtisarijevog plana i da bi pristajanje na dolazak Euleksa, značilo posredno priznanje nezavisnosti. Očekivati da će Evropska unija odbaciti Ahtisarijev plan je „potpuna utopija", smatra Proroković i dodaje: „Pod uslovom da Euleks radi po Rezoluciji 1244, što smatram nemogućim jer je takav predlog eksplicitno odbijen u julu 2007. godine, bilo bi prihvatljivo za nas".

Sumnje političkih protivnika vlasti u Beogradu da će razgovori o Euleksu na kraju biti povoljni po Srbiju podgrevaju oprečne izjave domaćih i zapadnih zvaničnika. Tek što su slegli odjeci izjave američkog ambasadora u Beogradu Kamerona Mantera, da je ministar Jeremić američkim zvaničnicima obećao da će podržati uspostavljanje Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova (koju je Jeremić je, međutim, odmah demantovao), diplomatski predstavnici najuticajnijih evropskih zemalja, poput Francuske i Velike Britanije, izrazili su sumnju da će Srbija moći da nastavi evropske integracije ukoliko se protivi uspostavljanju Euleksa.

Šest tačaka Ban Ki Muna za rekonfiguraciju Unmika, o kojima, Jeremić razgovara u Njujorku, bile su neprihvatljive za prethodnu Koštuničinu vladu jer su zaobilazile SB UN i Srbiji su nuđene u „formi" plana Generalnog sekretara pristiglog u Beograd i Prištinu u obliku pisma. Bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić tada je odbio Ban Ki Munov predlog, koji je, kako je tada rekao, bio izmenjen u odnosu na sličan predlog srpske strane takođe formulisan u šest tačaka. Od tada do danas razgovori o rekonfiguraciji Unmika vođeni su na nivou predstavnici Unmika sa predstavnicima vlasti u Beogradu.

Razgovori i Njujorku praktično su nastavak tog procesa, u kome sada Srbija, a posle Rezolucije UN, ima nešto bolju poziciju jer se Rezoluciji nisu protivile ni najžešće evropske zagovornice kosovske nezavisnosti.

Zemlje koje se mimo očekivanja nisu protivile srpskoj inicijativi imaju sasvim razložno obrazloženje koje se može svesti na ono što je prekjuče rekla i nemački kancelar Angela Merkel. Ona je, naime, objasnila da se Nemačka uzdržala od glasanja jer je, s jedne strane, uverena da je njena odluka o priznanju Kosova bila ispravna, a s druge zato što želi da pokaže poštovanje prema međunarodnim institucijama kao što je Međunarodni sud pravde.

D. Matović

B. Baković


-----------------------------------------------------------

Vlada vratila ambasadore

Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici odluku da vrati ambasadore Srbije u sve države iz kojih su pozvani na konsultacije u Beograd, kako bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je izmenu Akcionog plana za Kosovo i Metohiju, imajući u vidu da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije u skladu sa međunarodnim pravom.

Fonet

[objavljeno: 10/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.