Jeremić: SB iduće nedelje o Kosovu

Izvor: B92, 19.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: SB iduće nedelje o Kosovu

Beograd, Priština, Čaglavica, Njujork -- Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je za B92 da će sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biti najverovatnije održana u ponedeljak ili u utorak.

Jeremić kaže i da su Srbiji date garancije da plan od šest tačaka UN neće biti promenjen. On očekuje da će Savet bezbednosti, na sednici sledeće nedelje, usvojiti izveštaj o raspoređivanju Euleksa sa svim zahtevima koje je postavio Beograd, među kojima je i onaj da misija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora biti statusno neutralna i da neće počivati na planu Martija Ahtisarija.

A visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana razgovaraće u petak u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom o planu za rekonfiguraciju UNMIK-a, odnosno o razmeštanju Euleksa na Kosovu.

Manter: UN o misiji Euleks

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter izjavio je da se "ceo slučaj" o raspoređivanju misije Euleksa na Kosovu "seli u UN koje će odlučiti šta dalje".

"Ono što želimo da naglasimo je da su se obe strane složile da je raspoređivanje Euleksa dobro za stabilnost Kosova i zaštitu svih ljudi i manjinskih prava i da se ceo slučaj seli u UN koje će odlučiti šta dalje", rekao je Manter za televiziju Pink.

Solanina predstavnica za štampu Kristina Galjak kaže da se čine napori da se dođe do nagodbe o usaglašenom, za sve prihvatljivom razmeštanju i delovanju Euleksa na Kosovu.

Portparol Euleksa na Kosovu Viktor Ruter rekao je danas da je ta misija operativno spremna, a da će potpuno raspoređivanje ljudstva biti završeno "do kraja zime".

"Spremni smo i samo čekamo na konačnu odluku da nastavimo", izjavio je Ruter za KIM radio.

Komentarišući današnje proteste Albanaca protiv plana o šest tačaka koji su dogovorili Beograd i UN, portparol Euleksa je kazao da na Kosovu, kao u svim demokratskim društvima, svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje, sve dok su "protesti mirni".

Ruter je naveo da se problemi ne mogu rešavati postavljanjem bombi, kao što se nedavno dogodilo ispred sedišta međunarodnog civilnog predstavnika u Prištini Pitera Fejta.

"Osuđujemo nedavnu eksploziju, jer to nije način na koji se rešava situacija, ali smo ubeđeni da će kosovske institucije ozbiljno i podrobno ispitati ovaj incident", naveo je on.

Tadić: Primeniti dogovoreno

Boris Tadić (Beta)

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Beograd učinio sve da se sa UN postigne sporazum o rekonfiguraciji međunarodne civilne misije na Kosovu.

On je rekao da Kosovu i da očekuje da dogovorena rešenja sadržana u šest tačaka budu primenjena. "Ovo je sporazum koji nije usmeren protiv bilo koje strane, ali čuva integritet i prava svih koji učestvuju u ovom zamrznutom konfliktu", izjavio je Tadić posle sastanka sa predsednikom Bugarske Georgijem Prvanovim.

"Srbija želi da uspostavi rešenje koje je održivo u narednom periodu i koje štiti interese svih zainteresovanih strana", kazao je on.

Srbija sporazumom o razmeštanju Euleksa takođe, prema Tadićevim rečima, definiše svoje "crvene linije", odnosno šta je za Beograd prihvatljivo a šta neprihvatljivo, i takvim konstruktivnim pristupom rešavanju problema doprinosi stabilnosti i evrointegracijama u čitavom regionu.

Tadić je naveo da su odnosi Srbije i Bugarske do trenutka kada je vlada u Sofiji rešila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova bili na najvišem mogućem nivou, i da sada Beograd iskazuje htenje i spremnost da popravlja odnose sa Bugarskom.

Predsednik Bugarske izjavio je da ta država podržava insistiranje Srbije na statusnoj neutralnosti misije Euleks na Kosovu.

"Pozitivan je konstruktivan pristup srpske strane po pitanju Euleksa. Kao članica EU, Bugarska smatra da Euleks treba da se razmesti i da je dobro da bude statusno neutralan", rekao je Prvanov posle razgovora sa predsednikom Tadićem.

"Konsultacije o izveštaju još u toku"

Portparol Generalnog sekretara UN Brendon Varma izjavio je večeras da se nada da će izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu biti objavljen do kraja nedelje, ali je naveo da su konsultacije o izveštaju generalnog sekretara UN "još u toku".

"Izveštaj još nije izdat, nadamo se da će biti objavljen do kraja nedelje", rekao je Varma i dodao da u ovom trenutku ne može da kaže kada će biti održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, jer "o tome još nema informacije".

Portparol generalnog sekretara UN nije mogao da kaže da li će izveštaj, koji bi trebalo da sadrži preporuke o rekonfiguraciji UNMIK-a u skladu sa šest tačaka dogovorenih sa Beogradom i raspoređivanju Euleksa, ostati u formi koju je Beograd prihvatio ili će eventualno doći do nekih izmena.

Varma je, međutim, podsetio da je na 11. novembra na konferenciji za novinare u Njujorku "generalni sekretar UN izrazio razočarenje zbog rezervi Prištine" prema njegovom predlogu i odlaganja za taj dan zakazane sednice Saveta bezbednosti, na kojoj je trebalo da predstavi izveštaj o Kosovu.

Bogdanović: Principijelni stavovi

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović danas je zameniku italijanskog ministra spoljnih poslova Alfredu Mantiki preneo principijelne stavove Srbije o raspoređivanju nove civilne misije Euleks.

Kako je saopšteno, Bogdanović je oštro osudio neprihvatljivu retoriku predstavnika Prištine i otvorene pretnje upućene srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji i naveo da očekuje aktivnije preventivno delovanje međunarodne zajednice.

Bogdanović je rekao da Srbija pristaje na novu civilnu misiju samo ukoliko ona bude statusno neutralna, deluje u okviru Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i sa mandatom Saveta bezbednosti i ako ne primenjuje plan Martija Ahtisarija.

On je naveo da Beograd svojom konstruktivnošću i o tom pitanju želi da da podstrek stabilizaciji i prosperitetu u regionu.

Mantika je rekao da postoji visok stepen razumevanja za stavove Beograda i izrazio je želju da se zadrži visok nivo bilateralnih odnosa.

Italijanski diplomata je rekao da se nada i da će Savet bezbednosti UN o ovom pitanju u najskorijoj budućnosti doneti odluku prihvatljivu za Srbiju, navodi se u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

I Priština i Beograd završili pregovore

Dok zvanična Priština svakodnevno ponavlja da neće prihvatiti plan od šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a, Srbija ocenjuje da su pregovori o tome završeni. Priština i Beograd slažu se u jednom – daljih pregovora o misiji EU za sada nema.

Međutim, izvori iz EU navode da se razgovori nastavljaju, a da planovi ostaju nepromenjeni u vezi s funkcionisanjem misije Euleks od početka decembra, prenosi Tanjug.

Evropska unija ne menja svoje planove o početku rada Euleksa početkom decembra, bez obzira na odbijanje Prištine da pristane na plan UN o rekonfiguraciji UNMIK-a, preneli su Tanjugu izvori u Kancelariji visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

A portparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Brenden Varma, izjavio je prištinskom listu "Zeri" da Ban ne planira da odustane ili promeni plan od šest tačaka za rekonfiguraciju UNMIK-a i raspoređivanje Euleksa na Kosovu, prenosi Tanjug.

"Generalni sekretar je rekao šta ima, i to se nije promenilo. Ne nameravamo da menjamo plan od šest tačaka i nastavićemo da radimo na pronalaženju rešenja", kazao je Varma.

Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je da misija EU ne može da funkcioniše na severu Kosova bez odobrenja Beograda, preneo je prištinski dnevnik "Zeri", pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela.

Iz EU je najavljeno da će Euleks početi raspoređivanje 2. decembra, ali da ta akcija ne mora za sada da uključi i sever Kosova, o čemu bi se razgovaralo kasnije, prenosi Tanjug.

Ivanović: Čeka se SAD

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da će rešenje tog problema sačekati uspostavljanje nove američke administracije.

Beograd je zadovoljan planom sa Ujedinjenim nacijama i smatra da zbog toga razgovori više nisu potrebni. U tom smislu, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić navodi i da Srbija ceni napore međunarodne zajednice da ubedi organe u Prištini da je put kompromisa - jedini.

Međutim, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović u izjavi za B92 navodi da rešenja o planu o šest tačaka neće biti dok nova administracija SAD ne bude stupila na dužnost.

"Prosto ne mogu da verujem da su Albanci spremni da se usprotive želji SAD da se prihvati plan od šest tačaka. Pre bih poverovao da se radi o odlazećoj administraciji SAD, koja nema nijedan interes da ovu situaciju razreši, već naprotiv, ostavlja prilično konfuznu situaciju i komplikovane odnose između EU, SAD i problema na Kosovu", rekao je Ivanović.

"Novi odnosi između EU i SAD će, pre svega, da se spotaknu na prvom problemu, a to je da je misija EU na Kosovu i Metohiji opstruirana, na direktan ili indirektan način, od odlazeće administracije u Vašingtonu", smatra Ivanović.

Da rešenja nema bilo je jasno i nakon poslednjih razogovora u Prištini, kada je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, nakon tročasovnog razgovora sa američkim državnim zvaničnikom Danijelom Fridom, saopštio da se odbija plan sa šest tačaka, koji se odnosi na delove Kosova u kojima žive Srbi.

Svilanović: Nezrelo

Nekadašnji ministar spoljnjih poslova Goran Svilanović izjavio je u emisiji Poligraf B92 da odbijanje plana o šest tačaka predstavlja nezrelu političku odluku Vlade Kosova.

"Mali narod i mala politika. U meri u kojoj je to važilo za Srbiju ne jednom, u većoj meri to važi sada za političare sa Kosova, da prosto nekada ne vide realnu situaciju u kojoj su", rekao je Svilanović.

"Sponzori nezavisnosti Kosova nisu u stanju da pomere status Kosova mnogo dalje nego što su ga do sada doveli. To više nije situacija od 2000. ili 2002. godine, to je nova situacija u kojoj Srbija sa mnogo diplomatskih napora uspeva da predstavi svoju ideju o tome kako dalje i da je ta ideja prihvaćena kao konstruktivna, ne samo od Ujedinjenih nacija, već i od Evropske unije", kazao je Svilanović.

Iako nisu uspeli da ubede kosovske Albance da prihvate plan, američki zvaničnici ne pokazuju nezadovoljstvo, pa je tako Danijel Frid ocenio da kosovska vlada ima pravo da sama donosi odluke, u skladu sa svojim interesima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština će poslušati Brisel

Izvor: Politika, 18.Nov.2008, 23:37

Ništa nije konačno. Pretpostavljam da će uslediti još jedna poseta iz Brisela i Vašingtona. Ako odbiju i tada, dobiće veoma kratku i jasnu poruku ..Povodom najave visokog američkog zvaničnika Stjuarta Džonsa da, pošto između Beograda i Prištine nema neslaganja oko Euleksa, misija EU može...

Nastavak na Politika...

Srbija nema izbora

Izvor: RTV Pink, 19.Nov.2008

Jeremić: Pokušavali smo da pružimo ruku pomirenja. . . Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde imati priliku da odbrani svoje mišljenje da je akcija Oluja bila legitimna. .

Nastavak na RTV Pink...

Jeremić: Sednica SB o Kosovu u ponedeljak ili utorak

Izvor: Kurir, 19.Nov.2008

BEOGRAD, 19. novembra 2008. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu najverovatnije biti održana u sledeći ponedeljak ili utorak. Jeremić je televiziji B92 rekao i da su "Srbiji date garancije da plan od šest tačaka...

Nastavak na Kurir...

Tadić sa Prvanovim

Izvor: RTS, 19.Nov.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da je Beograd učinio sve da se sa UN postigne sporazum o rekonfiguraciji UNMIK-a i očekuje da rešenje sadržano u šest tačaka bude primenjeno. Podržavamo insistiranje Srbije na statusnoj neutralnosti misije Euleks, naglasio bugarski predsednik Georgi Prvanov....

Nastavak na RTS...

Tadić: Dogovor o Euleksu mora biti primenjen

Izvor: Blic, 19.Nov.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je Beograd učinio sve da se sa Ujedinjenim nacijama postigne sporazum o rekonfiguraciji međunarodne civilne misije na Kosovu i da očekuje da dogovorena rešenja sadržana u šest tačaka budu primenjena....."Ovo je sporazum koji nije usmeren protiv...

Nastavak na Blic...

Savet bezbednosti o o Kosovu u ponedeljak ili utorak

Izvor: Blic, 20.Nov.2008, 11:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je da će sednica Saveta bezbednosti o Kosovu biti održana u ponedeljak ili utorak.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.