Tadić: Srbija očekuje implementaciju plana UN od šest tačaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija očekuje implementaciju plana UN od šest tačaka

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija učinila sve što može da se uspostavi sporazum od šest tačaka za rekonfiguraciju civilnog prisustva na Kosovu i da očekuje da on "u narednom periodu bude implementiran". Tadić je to kazao na konferenciji za novinare nakon razgovora sa bugarskim predsednikom Georgijem Prvanovim.

Predsednik Prvanov je rekao da Bugarska, kao članica Evropske unije, smatra da "Euleks treba da se razmesti na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da bude statusno neutralan".

Tadić je kazao da je u fokusu Srbije danas "izuzetan politički sporazum koji ona želi da uspostavi sa institucijama UN u vezi sa rekofinguracijom civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji".

Tadić je kazao da je "Srbija učinila sve što je u njenoj moći da se takav sporazum uspostavi, vršila je pregovore sa predstavnicima UN oko vaznih šest tačaka.

"Očekujemo da takav sporazum bude implementiran u narednom periodu", dodao je on.

Prema njegovim rečima, sporazum od šest tačaka nije usmeren protiv bilo koje strane, ali čuva integritet i legitimna prava svih zainteresovanih "u ovom istorijskom konfliktu koji se dešava na Kosovu i Metpohiji".

Tadić je istakao da "Srbija brani svoj integritet na diplomatski i legalan način", želeći da uspostavi rešenje koje je "održivo u narednom periodu i koje ispunjava interese svih zaintersovanih strana" u ovom procesu.

Tim sporazumom, dodao je srpski predsednik, Srbija istovremeno želi da definiše svoje "crvene linije" - jer se njime definise šta za nju jeste a šta nije prihvatljivo.

"Ovakvim pristupom resavanju kosovskog konflikta doprinosimo i regionalnoj stabilnosti i integraciji čitavog regiona u EU, što je interes i bugarskih i srpskih i svih građana Evropske unije", zaključio je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.