Tadić: Dogovor o Euleksu mora biti primenjen

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Dogovor o Euleksu mora biti primenjen

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je Beograd učinio sve da se sa Ujedinjenim nacijama postigne sporazum o rekonfiguraciji međunarodne civilne misije na Kosovu i da očekuje da dogovorena rešenja sadržana u šest tačaka budu primenjena.



"Ovo je sporazum koji nije usmeren protiv bilo koje strane, ali čuva integritet i prava svih koji učestvuju u ovom zamrznutom konfliktu. Srbija želi da uspostavi rešenje koje je održivo u narednom periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i koje štiti interese svih zainteresovanih strana", izjavio je Tadić posle sastanka sa predsednikom Bugarske Georgijem Prvanovim.

Srbija sporazumom o razmeštanju Euleksa takođe, prema Tadićevim rečima, definiše svoje "crvene linije", odnosno šta je za Beograd prihvatljivo a šta neprihvatljivo, i takvim konstruktivnim pristupom rešavanju problema doprinosi stabilnosti i evrointegracijama u čitavom regionu.

Tadić je istakao da su odnosi Srbije i Bugarske do trenutka kada je vlada u Sofiji rešila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova bili na najvišem mogućem nivou, i da sada Beograd iskazuje spremnost da popravlja odnose sa Bugarskom.

Predsednik Bugarske izjavio je da ta država podržava insistiranje Srbije na statusnoj neutralnosti misije Euleks na Kosovu.

"Pozitivan je konstruktivan pristup srpske strane po pitanju Euleksa. Kao članica EU, Bugarska smatra da Euleks treba da se razmesti i da je dobro da bude statusno neutralan", rekao je Prvanov posle razgovora sa predsednikom Tadićem i dodao da će Sofija nastaviti da podržava evropsku budućnost Srbije.

Dvojica predsednika su razgovarala i o ekonomskoj i kulturnoj saradnji dveju zemalja, kao i o zaštiti nacionalnih manjina. Tadić i Prvanov su se saglasili da je dovršetak koridora 10 važan za obe države, jer se završetkom tog infrastrukturnog projekta otvaraju nove ekonomske mogućnosti i za Srbiju i za Bugarsku. Predsednici Tadić i Prvanov su istakli i važnost otvaranja novih graničnih prelaza između Srbije i Bugarske.

Jedna od tema razgovora, kako su saopštila dvojica predsednika, bila je i realizacija izgradnje gasovoda "Južni tok".

Predsednik Prvanov je, u kontekstu kulturne saradnje Srbije i Bugarske, predložio uzajamno otvaranje kulturnih centara u Sofiji i Beogradu. Sagovornici su istakli i važnost poštovanja prava nacionalnih manjina u Srbiji i Bugarskoj i kao neka od prioritetnih pitanja pomenuli problem udžbenika na jezicima manjina i službenu upotrebu jezika manjinskih nacionalnih zajednica.

"To je obaveza koju na sebe preuzima naša država, ali tražimo isti takav tretman za srpsku manjinu u susednim državama", rekao je predsednik Tadić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.