Homen demantuje Euleks: Ne pregovaramo o povratku sudija

Izvor: Politika, 20.Jul.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen demantuje Euleks: Ne pregovaramo o povratku sudija

Vlada Srbije traži da se ispune određeni preduslovi pre nego što počnu razgovori o povratku srpskih sudija i tužilaca u sudove na Kosovu

U ovom trenutku nema nikakvih pregovora između Beograda i Prištine o povratku srpskih sudija i tužilaca u sudove na Kosmetu, kaže za „Politiku” Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, demantujući tako informaciju koju je dala Kristina Herodes, portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Euleksa. Ona je, da podsetimo, izjavila kako su u toku razgovori Beograda i Prištine „kako bi se krenulo napred” i srpske, ali i albanske sudije vratile u sudove u Kosovskoj Mitrovici. Prema rečima Herodesove, još se ne može reći tačan datum povratka, jer su razgovori uz posredovanje Euleksa u toku.

Homen, međutim, kaže da se još ne razmišlja o razgovorima sa Prištinom i Euleksom sve dok se ne ispune određeni preduslovi.

„Pre početka bilo kakvih pregovora Vlada Srbije traži od Euleksa da joj se odgovori na nekoliko suštinskih pitanja. Pre svega, koji će se propisi primenjivati u sudovima, da li oni koji važe u Srbiji, Unmikovi, koji su primenjivani do 1999. godine ili eventualno propisi vlade Kosova što je za nas potpuno neprihvatljivo”, objašnjava Homen.

Kako kaže, bitno je pitanje i da li će sud u Kosovskoj Mitrovici suditi i građanima iz južnog dela Kosovske Mitrovice ili će biti nadležan samo za slučajeve iz severnog dela Kosovske Mitrovice. To pitanje je bitno, jer od toga zavisi nacionalna struktura sudija. Treći preduslov koji Beograd traži da se ispuni jeste da se odredi gde će se nalaziti drugostepeni sud. Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Srbije viša instanca bi bio sud u Nišu.

„Ova praktična pitanja vrlo su bitna sa stanovišta pravosuđa. Mi smo spremni i otvoreni za pregovore o povratku srpskih sudija i tužilaca, ali oni ne mogu da se vrate na ’slepo’, pa tek onda da se rešavaju neke konkretne stvari koje bi mogle biti sporne”, kaže Homen i dodaje da se nada da će od Euleksa uskoro stići odgovor na pitanja koja je Beograd označio kao otvorena.

Homen najavljuje da će od 1. januara naredne godine Ministarstvo pravde u Kosovskoj Mitrovici formirati osnovni, viši sud i sud za prekršaje. Oni će biti matični sudovi za ispostave na teritoriji Kosova i Metohije.

J. Cerovina

[objavljeno: 21/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.