Srbija za kompromise, ali to očekuje i od albanske strane

Izvor: Press, 25.Okt.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za kompromise, ali to očekuje i od albanske strane

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg saglasili su se danas da je neophodno sva sporna pitanja između Beograda i Prištine rešavati razgovorima

Srbija je spremna na sva rešenja koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije i koja su u skladu sa Ustavom Srbije, poručio je Nikolić.

Nikolić je istakao da je Srbija spremna za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Evropskoj uniji i da je zbog tog cilja, ali i iz sopstvenih interesa, rešena da do kraja izvrši reformu pravosuđa, da uspostavi punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija i da se, u skladu sa zakonom, obračuna sa kriminalom i korupcijom, što su uslovi koje joj je Evropa postavila.

Hejg je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu.

On je istakao da je Velika Britanija snažan zagovornik proširenja Evropske unije i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Uniji, pa je zbog toga njegova država

spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama, navodi se u saopštenju.

Sa šefom britanske diplomatije sastao se i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Kako je rečeno u Kabinetu potpredsednika Vlade, Vučić i Hejg razgovaraju na radnom ručku.

Hejg se danas sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Ministar Hejg došao je u Beograd nakon posete Prištini gde je izjavio da je karta Evrope određena i da ne može biti promena granica.

Posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Hejg je pozdravio razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i istakao da je "dijalog od suštinskog značaja za evropske integracije Srbije i Kosova".

Na novinarsko pitanje da li posle dijaloga može da usledi priznavanje Kosova od strane Srbije, Hejg je odgovorio da je Srbiji i ranije predočeno da, ukoliko želi integraciju u EU, treba da "normalizuje odnose sa svim susedima".
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   London,   Hašim Tači,   Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.