Vučić, Kusturica i Dodik o Principu

Izvor: B92, 16.Jul.2013, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić, Kusturica i Dodik o Principu

Beograd -- Aleksandar Vučić obišao je Andrićgrad, a od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena. Sa Kusturicom i Miloradom Dodikom o Gavrilu Principu.

Posle obilaska Andrićgrada, zajedno sa domaćinima rediteljem Emirom Kusturicom i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Vučić je poručio da srpska istorija ne može da se razdvaja, bez obzira s koje je strane reke Drine neko rođen. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Vučić se, istovremeno, oštro usprotivio pokušajima revizije istorije, u vezi sa Sarajevskim atentatom iz 1914. godine, i poručio da će učiniti sve da bude očuvan i odbranjen srpski nacionalni duh.

"Niko ne može da kaže da neko ko je rođen s jedne strane Drine pripada nekom drugom narodu i ta istorija ne može da se razdvaja... Pripadamo istom rodu, nikoga ne ugrožavamo, ni Bosnu i Hercegovinu. Poštujemo sve, a ovim želimo da pokažemo da ćemo čuvati našu tradiciju i duhovnost srpskog naroda i veličati njegove vrednosti", kazao je.

Vučić je objasnio da je sa Kusturicom i Dodikom na ozbiljan način postavio temelje mnogih stvari koje bi trebalo rešiti u narednom periodu, jer je 2014. godina veoma važna za srpski narod, jer se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

"Srpski narod svoje junake ne može da zaboravi i on će ih slaviti. Ne možemo da prihvatamo onakve revizije istorije kojima bi ljude koji su nosili najlepše slobodarske ideje neki danas da proglašavaju za teroriste", kazao je Vučić.

Kako je dodao, "učinićemo sve da sačuvamo i odbranimo srpski nacionalni duh, da potrošimo najmanje moguće novca, a da ga uvek ima dovoljno za naše nacionalne institucije kao i Andrićev institut, da uvek može da funkcioniše".

Vučić je precizirao da je sa Dodikom i Kusturicom razgovarao kako da se na još snažniji način ovekoveči hrabrost i delo Gavrila Principa i za naredni Vidovdan najavio "monumentalan događaj" u Beogradu. Ipak, dodao je, o tome bi prvo trebalo razgovarati u Vladi Srbije.

Uveren da Andrićgrad ima budućnost, Vučić je ocenio i da će Andrićeva nagrada, koja bi trebalo da se ustanovi, biti najprestižnija nagrada koja će biti dodeljivana u srpskom rodu.

Kusturica, koji je idejni tvorac grada od kamena na ušću Drine i Rzava nadomak čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića, upoznao je Vučića sa ustanovama i budućim planovima tog grada.

Vučić je obišao i Andrićev institut, ispred kojeg mu je Kusturica darovao ključ grada i novćič s likom Ive Andrića, a koji je otvoren na Vidovdan, dve godine nakon početka izgradnje Andrićgrada.

Dogovorom između Srbije i Republike Srpske prevaziđene su sve prepreke i omogućen je rad Andrićevog instituta u Višegradu, izjavio je tvorac te ustanove reditelj Emir Kusturica, a zaluge za to pripisao je Aleksandru Vučiću.

"Pola godine nismo mogli da pokrenemo ideju koja je vec bila dogovorena. Zahvaljujući gospodinu Vučiću mi smo počeli da radimo i mislim da ćemo naš narod, svuda po svetu, uspeti da obradujemo velikim događajima", rekao je Kusturica.

"Svaki podsticaj, pogotovo kada dolazi iz Srbije, svakako je dobrodošao na onom psihološkom, moralnom planu. Činjenica da se pozdravlja ideja Andrićgrada, nama koji smo od početka prošli mnogo iskušenja, velika je satisfakcija", rekao je Milorad Dodik.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je Srbija koliko je mogla učestvovala u radu Andrićevog instituta dodavši da će nastaviti to da čini.

"To je od našeg nacionalnog značaja i nadamo se da će postati jedan od najvažnijih institucija celokupnog srpskog naroda", rekao je.

Posetu Višegradu gosti su završili plovidbom Drinom, a svojim dolaskom Aleksandar Vučić postao je još jedan je srpski političar koji je posetio Kusturičin Andrićgrad.

Pre prvog potpredsednika Vlade gosti Emira Kisturice bili su i Boris Tadić, Ivica Dačić, u nekoliko navrata Milorad Dodik. Ipak lokalni političari, bar oni koji su na vlasti u gradu Višegradu, iako bi trebalo da sede u zgradi opštine u blizini, i dalje odbijaju da se u nju i presele.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u Andrićgradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2013

Lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetiće danas Andrićev institut u Andrićgradu, u Višegradu, rečeno je Tanjugu u Informativnoj službi Srpske napredne stranke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vučić u poseti Andrićgradu

Izvor: Akter, 16.Jul.2013

Lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetiće danas Andrićev institut u Andrićgradu, u Višegradu

Nastavak na Akter...

VUČIĆ U ANDRIĆGRADU: Srpski narod svoje junake neće zaboraviti

Izvor: Kurir, 16.Jul.2013

Vicepremijer će obići Andrićev institut, koji je svečano otvoren na Vidovdan, 28. juna, tačno dve godine nakon početka izgradnje Andrićgrada..BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić došao je u Andrićgrad gde su ga dočekali Emir Kusturica i Milorad Dodik...On je danas obišao...

Nastavak na Kurir...

Vučić u Andrićgradu: Slavićemo naše velikane i junake

Izvor: Večernje novosti, 16.Jul.2013

Birokratski zastoj u formiranju Andrićevog instituta u Andrićgradu trajao je šest meseci, čekalo se „zeleno svetlo“ Vlade Republike Srbije, koja je zajedno sa Vladom Republike Srpske trebalo da finansira rad elitne institucije društvenih nauka. Tokom posete kamenom zdanju, sve dileme razrešio...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.