U Drvengrad stigao i američki reditelj Ben Zejtlin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2013, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Drvengrad stigao i američki reditelj Ben Zejtlin

MOKRA GORA -

Američki reditelj Ben Zejtlin, čiji je film "Zveri južnih divljina" uvršten u program "Savremene tedencije" šestog Kustendorfa, stigao je danas u Drvengrad.

Zejtlin je trebalo još juče da doputuje, ali je njegov let iz SAD odložen, a danas je kasnio nekoliko sati zbog vremenskih neprilika.

Ipak je u kasnim popodnevnim časovima sleteo helikopterom u Drvengrad, neposredno pre početka projekcije njegovog filma.

Dočekali su ga osnivač >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << festivala Emir Kusturica i mnogobrojni novinari.

Nakon što se poslužio hlebom, solju i rakijom, Zejtlin je novinarima rekao da je dolazak na Mećavnik bila prava avantura.

"Pošao sam iz Nju Orleansa, sleteo u Hjuston i danas nastavio put ovamo", ispričao je Zetlin.

"Dugo želim da dođem na Kustendorf, ovo je san", istakao je mladi reditelj, dodavši da očekuje da će na festivalu biti "ludo kao što je bila i vožnja helikopterom".

Zejtlin je rekao da je imao priliku da sarađuje sa srpskim animatorima od kojih je mnogo naučio i dodao da su ljudi iz Srbije gostoprimljivi, zabavni, uvek sa osmehom.

Zejtlin je za "Zveri južnih divljina" dobio nagradu "Camera d’Or" za najbolji debitantski film na Kanskom filmskom festivalu, Veliku nagradu žirija na filmskom festivalu Sandens.

Nominovan je za nagradu Oskar, a u svetu se uveliko o njemu govori kao novom velikom autoru svetske kinematografije.

Narednih dana očekuje se dolazak i reditelja Alekseja Balabanova (Rusija), Matea Garonea (Italija), Elije Sulejmana (Palestina), Petera Gotara (Mađarska), turske rediteljke Ješim Ustaoglu, kao i poznatih glumica Monike Beluči (Italija) i Odri Totu (Francuska).

Kusturica otvorio izložbu posvećenu Kišlovskom

Osnivač Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Emir Kusturica otvorio je danas zvanično izložbu "Kšištof Kišlovski, znaci i sećanje", posvećenu jednom od najslavnijih poljskih režisera.

On je u galeriji "Kapor" u Drvengradu istakao da su filmovi Kišlovskog najbolja ostvarenja koja su dolazila iz tog dela sveta i iz njih zračila ogromna moć.

On je rekao da se sreo sa Kišlovskim nekoliko puta i svaki put je osećao blisku vezu sa njegovim filmovima. “Poslednji put smo se sreli u Kanu i tada mi se žalio da su ga odžeparili, a ja sam mu rekao: Jedina stvar oko koje moraš da brineš na tako glamuroznim mestima jeste da ti ne uzmu novac”, ispričao je Kusturica.

"Bilo mi je žao kada nas je napustio, jer verujem da je bio najsnažniji predstavnik evropske kinematografije, jedinstven i neponovljiv", naglasio je on.

Izložba dokumentuje umetnički i privatni život Kšištofa Kišlovskog (1941-1996), čiji su filmovi "Kinoamater"(1979) i "Kratak film o ubijanju" (1988) na programu šestog "Kustendorfa" u okviru selekcije "Evergrin".

Multimedijalna postavka obuhvata fotografije, isečke iz štampe, postere, kritike, kataloge i mnogobrojne publikacije i hronološki prikazuje važne aspekte životnog puta režisera, omogućujući razumevanje čoveka koji, iako je smatran pesimistom, kinematografiji i njenim poklonicima podario nadu.

Posetioci mogu videti i nedavno predstavljenu arhivsku građu sa važnim izjavama Kišlovskog, koja ga prikazuje u procesu rada na filmovima "Ožiljci", "Dekalog", "Tri boje", na festivalima i u razgovorima i susretima.

Materijale za izložbu obezbedili su Marija Kurovska, Marta Kišlovska, Zbignjev Prajzner, Kšištof Pisevic, Irena Stržalovska, Jola Caderska-Hajek, produkcija "MK2" ("Tri boje"), Evropska filmska akademija, Nacionalna filmska biblioteka, Poljska agencija za promociju filma, Poljska nacionalna filmska akademija iz Lođa, Muzej kinematografije iz Lođa i drugi.

Izložba je nastala u saradnji sa filmskim studiom TOR, edicijom "Škorpion", Poljskim institutom iz Dizeldorfa i Poljskim filmskim institutom iz Varšave.

Kustosi izložbe su Barbara Kuronjska i Kristina Zamjslovska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.