Tražiću poništenje procesa Principu

Izvor: B92, 07.Feb.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražiću poništenje procesa Principu

Beograd -- Reditelj i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica najavio je da će tražiti poništenje procesa Gavrilu Principu.

Kusturica je objasnio da će ovo tražiti zbog toga što Austro-Ugarska nikad nije ratifikovala aneksiju Bosne, pa prema tome ni proces za veleizdaju, po njegovoj oceni, nije bio zakonit.

"Tražićemo poništenje za svu Mladu Bosnu, zato što je taj sud bio nelegalan, i vodio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proces koji je bio nelegalan, kao i u ostalom mnogi sudovi koji su postojali", kazao je Kustirica nakon što je sa ministrom prosvete u ostavci Tomislav Jovanović potpisao ugovor o finansiranju tog instituta sa 85.000 evra u 2014. godini.

Jovanović je nakon potpisivanja sporazuma kazao da tim činom Andrićev institut i njegov osnivač Kusutrica, koga je naslovio "profesorom", postaju deo obrazovnog sistema Srbije.

"Nema pozitivnijeg i uglednijeg primera u obrazovanju Srbije od profesora Emira Kusturice, i meni predstavlja pravo zadovoljstvo što imamo iskorak u obrazovanju Srbije, sa željom da saradnju nastavimo i proširimo na dobrobit našeg naroda", kazao je Jovanović.

Po Kusturičinim rečima Institutu treba 170.000 evra za rad, od čega polovinu plaća Srbija a polovinu Republika Srpska.

On je kazao da su napravljeni programi odeljenja za istoriju i književnost Andrićevog instituta, i da je u planu obeležavanje 100. godišnjice atentata na Franca Ferdinanda i izdavanje knjige o poreklu "našeg jezika i jezika u okruženju".

Poznati reditelj naveo je i projekat zasadjivanja stabala na milion hektara, i kazao da je ideja ministra Jovanovića da se napravi "Ssljivengrad" u njegovom kraju u Prokuplju.

"Taj projekat je suviše utopijski da bi bio brzo i lako razlivovan, ali mislim da je smešten u moždanim magazinima kod mnogih i da će jednog dana, kada bude bolja atmosfera, biti moguće da se reazliuje", kazao je Kusturica.

On je istakao da Andrićev institut postaje "ozbiljna institucija koja se birne da ne zaboravimo ko smo, šta smo, odakle smo i gde ćemo". Istraživači u Andrićevom institutu su ljudi iz inostranstva, Srbije i Bosne i Hercegovine, a članovi Upravnog odbora su pesnik Matija Bećković, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić i teniser Novak Djoković, a treba da dobije još dva člana, rekao je Kusturica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Tražiću poništenje procesa Principu"

Izvor: Akter, 07.Feb.2014

Reditelj i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica najavio je da će tražiti poništenje procesa Gavrilu Principu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.