Počinje četvrti Kustendorf

Izvor: Politika, 04.Jan.2011, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje četvrti Kustendorf

Velikani filmske režije među kojima su Kijarostami, Mihalkov i Vavra od večeras se druže sa studentima filma iz celog sveta u Drvengradu

Mećavnik, Mokra Gora – Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, čiji je osnivač Emir Kusturica, a pokrovitelj Ministarstvo za kulturu Srbije, počinje u sredu u Drvengradu na Mećavniku, u prisustvu brojnih domaćih i inostranih gostiju.

Do 11. januara na festivalu koji je posvećen budućim stvaraocima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali i velikanima savremenog autorskog filma boraviće iranski reditelj Abas Kijarostami kojem je posvećen program „Retrospektiva velikana”, Nikita Mihalkov, norveški reditelj Erik Pop koji će voditi filmske radionice za studente, a kao posebni događaji najavljeni su i dolasci legendarnog češkog reditelja, uskoro stogodišnjeg Otakara Vavre (osnivač FAMU) kroz čije su profesorske šake prošli Jirži Mencel, Miloš Forman i Emir Kusturica, kao i slavnog meksičkog glumca i velike internacionalne zvezde Gaela Garsije Bernala...

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje ove godine takmiči se 20 filmova po izboru selektorke Dunje Kusturice (student dramaturgije), a oni dolaze iz 13 zemalja: Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, Rusije, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske.

O najboljim studentskim delima razgovaraće međunarodni žiri koji će raditi u sastavu: Vensan Maraval (Francuska), Ričard Brik (SAD) i profesor Iva Draškić Vićanović. Od ove godine na Kustendorfu će biti dodeljivana i nagrada za najbolju kameru koja nosi ime velikog majstora fotografije Vilka Filača, a koju će dodeliti poznati francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Muzički deo festivala počeće nastupom domaćeg benda „Beogradski sindikat”, a nastaviće se svake večeri nastupom muzičara iz Tanzanije, Francuske, SAD i Norveške. Selektor muzičkog programa je dr Nele Karajlić koji najavljuje uzbudljiv i dinamičan program...

..........

Pola veka od dodele „Nobela” Andriću

Ministri kulture Srbije, RS i Federacije BiH, Nebojša Bradić, Anton Kasipović i Gavrilo Grahovac, kako je najavljeno, posetiće u sredu Višegrad i zajednički najaviti obeležavanje pola veka od kada je književnik Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za roman „Na Drini ćuprija”, ali i 120-godišnjicu njegovog rođenja, koja se navršava 2012. godine.

Centralno mesto obeležavanja ovih jubileja biće Višegrad sa čuvenim mostom Mehmed-paše Sokolovića ovekovečenim u literaturi o čijoj ekranizaciji već dugo mašta Emir Kusturica.

Slavni reditelj kaže da će se u varoš literarnog genija vratiti život kada pored ćuprije nikne Kamengrad, renesansna kamena varoš čiji će projekat biti predstavljen 13. januara, a gradnja započeti na leto ove godine...

D. L.

objavljeno: 04.01.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.