Počelo “Sterijino pozorje“

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo “Sterijino pozorje“

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu počelo 58. "Sterijino pozorje". Susrete je otvorio reditelj Emir Kusturica. Prva predstava takmičarskog programa, "Zona Zamfirova", izvedena pred više od hiljadu gledalaca.

Reditelj Emir Kusturica otvorio u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 58. "Sterijino pozorje". Prva predstava takmičarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << programa je "Zona Zamfirova" Pozorišta na Terazijama, u režiji Kokana Mladenovića.

Kusturica je izgovorio svoju deklaracuiju u kojoj je predložio da reprezentacija Vojvodine bude sastavljena od velikana.

Navodeći imena Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Šumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića, rekao je da su ona bila deo njegove mladosti i svakojakog razvoja.

"Kakva reprezentacija, i sve Vojvođani, sa Matijom Bećkovićem na rezervnoj klupi. A kad tom spisku dodamo Jovana Steriju Popovića, komediografa, satiričara i ministra, predlažem da ova reprezentacija Vojvodine bude jedina prava i njena večna deklaracija, koja ne može da bude zaobiđena nikad i nikako" , rekao je Kusturica izazivajući buru smeha i aplauz gledalaca.

Kusturica je rekao da velikane spominjemo samo kada se mora, zaboravljamo kada ne treba, zbog toga što nam je važnije ono što je manje važno, a nevažno nam postaje ono najvažnije.

Naglasivši da za očuvanje Sterijinog pozorja ima više razloga, Kusturica je kazao da takva mesta postaju retki prostori gde se dnevni život sa tabloidnim sadržajima i politikanstvom zamenjuje uzvišenim religioznim sastojcima od kojih je napravljena i sastavljena umetnost i od čega su bili sazdani životi velikih ljudi koje je pomenuo.

On je napomenuo da se vrednosni sistem menja i dodao da stari vrednosni sistem neće biti nikada dovoljno uništen da bi onemogućio novi da zavlada, a novi nikada neće zavladati toliko da smesti zauvek u zaborav našu prošlost.

Ima nas mnogo koji stoje ne samo na razmeđu vekova nego i sa verom da prošlost nije potpuno iščezla , rekao je Kusturica napomenuvši da to činimo upravo zbog budućnosti i u ime te prošlosti, velikih imena koja je pomenuo i internacionalizma kome je oduvek bio naklonjen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Emir Kusturica otvorio Sterijino pozorje

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2013

Nakon Kusturičinog govora, beogradsko Pozorište na Terazijama izvelo je predstavu "Zona Zamfirova". Otvaranju su prisustvovali gosti iz političkog života grada i pokrajine

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.