Pobednik Berlina neće sa Kusturicom

Izvor: B92, 10.Okt.2010, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednik Berlina neće sa Kusturicom

Osvajač berlinskog Zlatnog medveda Semih Kaplanoglu je odlučio da bojkotuje filmski festival u Turskoj zbog toga što su organizatori pozvali i Emira Kusturicu da bude član žirija.

Kako prenosi "Slobodna Evropa", ugledni filmadžija saopštio je da ni on ni njegova firma neće doći na festival Zlatna pomorandža u Antaliji. U pisanoj izjavi turski režiser je naveo da su "događaje u BiH između 1992. i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1996. međunarodni sudovi definisali kao genocid i zločin protiv čovečnosti te da su učesnici u tim zločinima osuđeni i procesuirani".

"Nas boli što menadžment u Antaliji podržava umetnika koji brani ove zločine... Jedini kriterij koji nas ujedinjuje protiv rata i ratnih zločina je ljudski identitet. Umetnici su neodvojivi od čovečanstva", kaže se u obrazloženju koje citiraju turski mediji.

Na 47. festivalu Altin portakal (Zlatna pomorandža) biće od večeras do četvrtka prikazan 191 film iz 35 zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.