Osniva se ruska televizija u Srbiji; direktor će biti Kusturica

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Okt.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osniva se ruska televizija u Srbiji; direktor će biti Kusturica

BEOGRAD - Rusija počinje svojevrsni rat za prevlast i uticaj na Balkanu, a prvi potez biće im otvaranje televizije koja će pokrivati ceo region, ekskluzivno saznaje Kurir.

Reč je o investiciji vrednoj čak 11 miliona evra, a najozbiljniji za generalnog direktora televizije biće proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica. Izvor Kurira, upućen u detalje tog projekta, otkriva da će se program ruske televizije emitovati u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

– Zamišljeno je da televizija bude regionalnog karaktera, nalik na Raša tudej, i da bude pandan multiplatformi N1, koja je partner američkog CNN na ovim prostorima. Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju, a planirano je i otvaranje velikog broja radnih mesta – kaže naš sagovornik.

Postavljanje Emira Kusturice na čelo ove televizije ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da on krije da je rusofil, a ima i veoma dobre kontakte s najvišim ruskim državnim funkcionerima i diplomatama. Tako je i ovogodišnji Sajam knjiga Kusturica otvorio zajedno s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Osim toga, veoma je upoznat i s globalnim uticajem koji ima Russia Today, za koju takođe gaji velike simpatije.

– Russia Today ruši stereotipe o dobrim i lošim momcima, gde su crnci, Rusi i Srbi zlikovci, a beli Amerikanci bez mane. Kako vreme bude odmicalo, ta televizija će sve više demistifikovati „američki san“ i poslati signal da svet nije određen samo fatalizmom liberalnog kapitalizma – rekao je svojevremeno Kusturica hvaleći ovu rusku medijsku mrežu.

Inače, osnivanje ruskih medija na našoj teritoriji najavljeno je u Ruskom domu 15. oktobra ove godine, kad je potpisan sporazum u oblastima međunarodne društvene saradnje između institucija Srbije i Rusije.

Spekuliše se i da je ovo svojevrstan ruski odgovor na desetočlani specijalni tim Evropske unije koji je formiran u septembru kako bi se suprotstavio propagandi Vladimira Putina. Jedan od glavnih zadataka ovog tima je da svakodnevno prati izveštavanje velikih ruskih medija, a pre svega novinske agencije Sputnjik, koja je dostupna i na srpskom jeziku, ali i televizije Raša tudej, koju ovde možemo da pratimo preko kablovskih operatera.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže za Kurir da je čuo za priče o otvaranju ruske televizije i ocenjuje da će to uticati na odnos medijskih snaga u regionu.

– To možda na prvi pogled nekima deluje loše, ali je sigurno dobro za novinarstvo u Srbiji. Na prvom mestu, dovelo bi do veće konkurencije i mogućnosti da stvari gledamo iz više uglova. S druge strane, kad je reč o tako jakim finansijskim mogućnostima, to za novinare znači siguran posao i redovnu platu – kaže Brajović.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.