Omladina LSV o Kusturici, Steriji

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladina LSV o Kusturici, "Steriji"

Novi Sad -- Omladina LSV pozvala je filmskog reditelja Emira Kusturicu da, umesto pozorišnog festivala u Novom Sadu, proba da otvori filmski, recimo, u rodnom Sarajevu.

"U Novi Sad svako može da dođe i u njemu bude dobrodošao, uključujući i Kusturicu", navodi se u saopštenju i dodaje da je zbog Kusturice sarajevska rediteljka Selma Spahić povukla sa Sterijinog pozorja predstavu "Grebanje ili Kako se ubila moja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << baka".

Omladina LSV podseća da je Spahićeva izjavila da se festival koji ukaže takvu čast Kusturici "ideološki jasno opredeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet".

Kusturica je, otvarajući Sterijino pozorje, "svojom deklaracijom tu njenu ocenu upravo potvrdio", ocenila je Omladina LSV.

U saopštenju je navedeno da je Kusturica nabrajajući reprezentaciju velikana, pored Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Šumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića i Matije Bećkovića "na rezervnoj klupi", preskočio Danila Kiša, Todora Manojlovića i Aleksandra Tišmu.

"Novi Sad je u poslednje vreme postao izrazito privlačan poligon za političke promocije nacionalista, kojem ne mogu da odole čak ni oni koji su najavili da će ubuduće govoriti samo kroz filmove", ocenjuje Omladina LSV i navodi u saopštenju da se nada da Kusturica "posle Mokre gore nije bacio oko i na Frušku goru".

Kusturica je u subotu otvorio 58. Sterijino pozorje izgovorivši svoju deklaraciju u kojoj je predložio da reprezentacija velikana u istoriji Vojvodine bude jedina prava i njena večna deklaracija.

Obraćajući se publici u prepunoj dvorani "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta Kusturica je rekao da je bilo pokušaja da se on na otvaranju ne pojavi u toj ulozi ali, kako je dodao, promenila su se vremena one osovine između centralnih komiteta tako da se, ocenio je, nalazimo u nešto boljoj situaciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.