Kusturica: Strani faktor je odlučio da razbije Jugoslaviju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2018, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica: Strani faktor je odlučio da razbije Jugoslaviju

Jugoslavija još postoji u srcima nekih koji žive u Srbiji o onih koji na eks ju prostorima primaju penzije i dive se Titu, rekao je proslavljeni reditelj i autor nekoliko knjiga Emir Kusturica.

On je za RTV izjavio da je Jugoslavija nastala u laboratorijama i kancelarijama ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije gde je smišljeno kako da u zajedničku i novu državu uđu i pobednici u velikom ratu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali i oni koji su bili na gubitničkoj strani.

Jugoslavija se raspala jer je nametnuta i zato što ju nije formirala "raja" i zato je to rezultat grupe ljudi koji su odlučivali šta da se radi po svetu i gde šta treba da se desi, pojasnio je Kusturica.

Pozivajući se na teoriju poznatog istoričara Milorada Ekmečića, Kusturica je za bivšu državu rekao da je ona "pravljena odozgo a ne odozdo" a da je Tito bio idealan za taj projekat.

Drugim rečima, rekao je , "raspad Jugoslavije je bio neminovan kako bi se stvorila nova teritorija za kapital kome veličina teritorije nije bitna. Trebalo je srušiti naše fabrike i kapacitete i sve onda pretvoriti u vlasništvo Simensa ili nekih drugih multinacionalnih kompanija".

Državu kontrolišu njeni organi a njena moć je u tome koliko je u stanju da kontroliše sopstvene resurse, istakao je Kusturica i na primeru Hrvatske objasnio kako se gubi suverenitet i da ga ona može očuvati samo ropstvom u NATO paktu.

Komentarišući bombardovanje 1999.g. Kusturica je rekao da je odgovornost uvek na strani onog koji bombarduje i da pitanje raspada Jugoslavije nije pitanje njenih naroda već stranog faktora koji je oduvek rovario na ovim prostorima.

Govoreći o Slobodanu Miloševiću Kusturica je ponovio da ima mnogo oko kojih se s njim nije slagao ali da ga ne bi okrivio  za bombardovanje Jugoslavije.

On je kriv što za pad Krajine, zaključio je.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.