Goran Bregović mora da plati milion evra jer je ukrao pesmu

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2015, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Bregović mora da plati milion evra jer je ukrao pesmu

Goran Bregović isplatio je francuskom muzičaru Enriku Masiasu odštetu zbog nedozvoljenog korišćenja njegove muzike u filmu Emira Kusturice "Arizona Dream".

Bregović je tako postao jedini muzičar u regiji koji je morao da izdvoji veći novčani iznos zbog plagiranja drugih muzičara.

Francuski kompozitor Enriko Masias protiv Bregovića je podigao tužbu pre desetak godina. Tvrdi da je Bregović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iskoristio njegovu muziku i predstavio je kao vlastitu za potrebe filma "Arizona Dream" Emira Kusturice. Deset godina kasnije francuski sud proglasio ga je krivim, te je osuđen na kaznu od milion evra.

"Jesam, krao sam muziku, ali to nije lako, da je to lako, svako bi to radio", rekao je jednom prilikom Bregović, kojeg ne brine što ga od početka karijere prati glas kao vrhunskog 'reciklažera tuđih hitova'.

Priče o plagijatima počele su već sa prvim albumom Bijelog dugmeta 'Kad bi bio bijelo dugme' gde je pesma 'Ne spavaj mala moja muzika dok svira' u delovima jako slična hitu 'Rock And Roll Music' Čaka Berija.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.