Emir Kusturica počasni građanin Gvadalahare

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emir Kusturica počasni građanin Gvadalahare

Poznati reditelj sa ključevima grada

Nekoliko meseci pošto se odrekao zvanja počasnog građanina Užica, varoši sa 84.000 stanovnika, reditelj Emir Kusturica stekao je ovu titulu u meksičkoj Gvadalahari, velegradu sa 1,6 miliona žitelja.



Kako je „Blicu” juče rečeno na Mećavniku, gradonačelnik Gvadalahare uručio je pre tri dana Kusturici ključeve jednog od najvećih i najlepših gradova Meksika. Zbog svoje lepote i raskoši nazvan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je „Biser zapada”, a Kusturica i „No smoking orchestra” održali su tu koncert 22. marta. Koncert koji je napunio sportsku dvoranu u Gvadalahari ipak nije razlog zbog kojeg je srpski reditelj „okovan” u velikane, već je povod film koji će Kusturica na leto ovde snimati o Pančo Vilji, meksičkom gerilcu i revolucionaru. Segmenti ovog filma, osim u Meksiku, snimaće se i u Španiji, dok će se pojedine enterijerske scene ovog ostvarenja kamera zabeležiti i na Mećavniku. Scenario za film o Pančo Vilji piše Gordan Mihić, a producent je pariska kuća „Fidelite”.

- Zanimljivo je da svi haj-tek paganski narodi, posebno sa Balkana i Latinske Amerike, iscrpljuju istu strast, i to viđenje sveta nas spaja i stvara sliku nakrivljene svesti. Utoliko je i životna ideja nas i meksičkih bandita jedna metafizička crta - kazao je „Blicu” Kusturica.

Kusturica se sa svojim orkestrom nalazi na desetodnevnoj turneji po Južnoj Americi. Prvi u nizu koncerata bila je Gvadalahara, zatim su „No smoking orcherstra” preksinoć nastupili u kolumbijskom Medeljinu, dok je za sutra zakazan koncert u glavnom gradu Kolumbije - Bogoti, gde će se kao specijalni gost pojaviti legendarni fudbaler Dijego Maradona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Emir Kusturica počasni građanin Gvadalahare!

Izvor: Svet, 26.Mar.2009

Nekoliko meseci pošto se odrekao zvanja počasnog građanina Užica, varoši sa 84.000 stanovnika, reditelj Emir..

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.