EMIR KUSTURICA: Na Kustendorfu se briše granica između komercijalnog i autorskog filma!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2020, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EMIR KUSTURICA: Na Kustendorfu se briše granica između komercijalnog i autorskog filma!

Autori više ne zavise od talenta.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je i na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf" pokušano nemoguće - da se briše oštra, a sve vidljivija i opasnija granica između komercijalnog i autorskog filma.

- Na "Kustendorfu" se tvrdoglavo drži ta maksima - umetnost i zabava zajedno. Mislim da način na koji se biraju ti filmovi, na primer u programu "Savremene tendencije" govori >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o vrsti vere da će neka nova utopija objediniti tu razjedinjenost - rekao je Kusturica.

Kusturica je naglasio da te razjedinjenosti nije bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veeka, te da je to u vezi sa autorstvom.

- Danas autori u svom radu ne zavise od talenta, pozicije u društvu, pa i finansija, nego od različitih projekata. Onda to postaje bumerang koji se vraća tako što autor više nema svoju poziciju u društvu, nema ni u Francuskoj, iako je bolje nego ovde jer ima i zakon koji ga štiti. A, bez autora, neće biti te promene - rekao je Kusturica.

On je naglasio da je zato značajno da se neguju autori i dodao da ih prepoznaje među mladim stvaraocima na "Kustendorfu".

- Samo je pitanje kako će oni opstati i ostati u tome - rekao je Kusturica.

On je ocenio da je na ovogodišnjem 13. festivalu bilo odličnih filmova, od kojih su tri nagrađena.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.