Đokovića u Andrićgradu ugostio Emir Kusturica

Izvor: Sportski Žurnal, 30.Jan.2014, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokovića u Andrićgradu ugostio Emir Kusturica

Novak Đoković je boravio u Andrićgradu u Višegradu, gde ga je dočekao idejni tvoraca tog projekta Emir Kusturica i pokazao mu niz najznačajnijih objekata, među kojima bisokop „Doli Bel” i hram Svetog cara Lazara.
(FOTO: Nezavisne novine)
Đoković, čiji pažnju su posebno privukli spomenici Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, istakao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << da se u Andrićgradu veličaju ova dva najveća čoveka srpskog naroda, koji su proslavili srpsku istoriju, književnost i kulturu.
I ja se kao pripadnik srpskog naroda osećam odgovornim prema Kusturici, koji je ovde načinio svoje životno delo, što me obavezuje da učestvujem u ovom projektu da bi se sačuvala srpska kultura, identitet i koreni našeg naroda – rekao je jedan od najboljih teniser sveta.
Đoković je istakao da je Andrićgrad dragoceno mesto, da će Andrićev institut čuvati srpsku istoriju i kulturu i da bi mu bila velika privilegija da bude deo Andrićevog instituta.
Kusturica je rekao da je Đoković svetosavski podvižnik koji najkomplikovanije situacije na sportskom terenu i u životu rešava na najpametniji način.
Kad Novak usred Vimbldona podigne pobednički pehar, ono što nama nije bilo određeno, to je ravno istoriji i to se graniči sa pronalaskom naizmenične struje – kazao je Kusturica.
Đoković je primetio da svaki čovek želi da uspe i usavršava se u radu i životu, ali to je, kako je rekao, za one koji ostvare samo pravac struje u jednom smeru.
Većina ljudi nema tu sreću da ostvari svoje životne snove, jer teško živi i zato je potrebno pomoći i vratiti dug našoj otadžbini ” rekao je Đoković, prenele su banjalučke „Nezavisne novine”.
Kusturica je, uručujući Đokoviću zlatnik Anrićgrada i ključeve grada od kamena, nagovestio da bi se u njemu, osim istorije, filma, pozorišta i književnosti, mogao izučavati i tenis, jer se bolji profesor od Noleta ne može poželeti.
U hramu Svetog cara Lazara Đokoviću je ikonu Presvete Bogorodice poklonio sveštenik Sredoje Andrić, a uručen mu je i poklon penzionera Tomislava Neškovića iz Novog Goražda – ćuprija na Drini od drveta.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.